“Edelmetaalmijnen nu interessant”

Beleggers in goud en zilver hebben het niet makkelijk de laatste tijd. Hun vertrouwen in het potentieel van de beide edelmetalen wordt danig op de proef gesteld met de almaar dalende koersen. In juni dit jaar is een bodem gezet, maar of het ook de definitieve bodem was is vooralsnog onzeker. De meeste goud analisten zijn het wel eens over de, voor goud, positieve ontwikkelingen in de wereld die de goudkoers de komende jaren naar grote hoogte kan sturen. Er wordt echter ook rekening mee gehouden dat de koers op korte termijn de bodem van juni of zelfs de $1.000 per ounce op kan zoeken. Daar wordt je als belegger in edelmetaalmijnen niet vrolijk van!

En toch zou het voor de serieuze belegger met een beleggingshorizon van minimaal 3 jaar niet uit moeten maken. Een dip naar $1000 zou voor deze belegger alleen maar een geweldige kans zijn om goud en zilver nog één maal tegen deze lage prijzen te kunnen kopen. Deze belegger zou zichzelf echter tekort doen als hij alleen het metaal zou kopen. Ik ben van mening dat in iedere goed gespreide edelmetaalportefeuille ook aandelen van goudmijnen en zilvermijnen thuis horen. In dit artikel zal ik uitleggen waarom ik dat denk en hoe en waar ze kunnen worden aangekocht.

Waarom edelmetaalmijnen?

Edelmetaalmijnen zijn interessant voor beleggers omdat ze met een hefboom reageren op de koersbewegingen van het edelmetaal wat ze delven. Voor de grotere goudmijnaandelen, zoals we die in de Amex Gold Bugs Index (HUI) terugvinden, ligt die hefboom ongeveer op 2. Dit houdt in dat als de goudprijs stijgt het mijnbouwaandeel op de beurs 2 keer zo hard stijgt. Dit geld natuurlijk ook voor dalende koersen. Voor middelgrote en junior mijnen ligt deze hefboom wat hoger.

Dat goudmijnaandelen met een hefboom op de goudprijs reageren heeft de volgende oorzaak. De goudmijn maakt kosten om het goud uit de grond te halen. Deze kosten bestaan o.a. uit kosten voor energie, materiaal en arbeid. Wanneer het een mijnbouwbedrijf $800 kost om één ounce goud uit de grond te halen, bij een goudprijs van $1300 per ounce, dan maakt het bedrijf $500 winst bij verkoop van het goud. Stel nu dat de goudprijs stijgt naar $1800 per ounce. Bij gelijkblijvende kosten maakt het bedrijf nu geen $500, maar $1000 winst. Een verdubbeling van de winst bij een stijging van de goudprijs van 38,5%. De stijging van de winst is, procentueel gezien, dus bijna 3 keer zo groot als de stijging van de goudprijs. Deze stijging van de winst zal de aandelenkoersen van edelmetaalmijnen in de meeste gevallen enorm opdrijven.

Mogelijke rendementen

Een goed voorbeeld van hoe sterk de koersen van deze mijnen kunnen stijgen door een oplopende goudprijs is de stijging die de edelmetaalmijnen van eind 2008 tot september 2011. De Amex Gold Bugs Index (HUI) steeg in die periode van 168,68 tot 628,34. Dat is een stijging van 272,5 %. Niet slecht, maar dat is nog niets vergeleken bij de stijging die de juniormijnen lieten zien. Hier onder geef ik daar een paar voorbeelden van.

  • US Silver & Gold 533%
  • Colossus Mining 716%
  • Great Panther Silver 900%
  • Alexco Resources 1.511%
  • Allied Nevada Gold 1.700%

Hou de meerjarige grafiek van deze aandelen naast de goudprijs grafiek en de invloed van de goudprijs op deze aandelen wordt direct duidelijk.

Aandelenkoers beïnvloedende factoren

Behalve de goud en zilverprijs, zijn er nog andere factoren van invloed op de aandelenkoers van de edelmetaalmijnen. Bij het beleggen in edelmetaalmijnen beleg je in aandelen van een bedrijf. De normale prijs beïnvloedende factoren die er zijn bij het beleggen in aandelen zijn dus ook hier van toepassing. Denk hierbij aan: het algehele beursklimaat, kwaliteit van het management, staking van het personeel, bekend maken van cijfers, uitgifte van nieuwe aandelen, fusies en overnames, rechtszaken, etc. Meer sector specifieke factoren die de aandelenkoers beïnvloeden zijn: politieke (in-)stabiliteit van het land waar de mijn zich bevind, het wel of niet krijgen van de benodigde vergunningen, olieprijs (het kost veel energie om edelmetaal te delven), uitbreiding van de resource door nieuwe ontdekkingen, etc.

Hoe beleggen in edelmetaalmijnen?

Wereldwijd is er een ruim aanbod aan edelmetaalmijnen om in te beleggen. De meeste mijn bouwbedrijven staan genoteerd aan de beurzen van Toronto, Sydney, New York en Londen. Het is aan te raden om niet zomaar tot aankoop van deze bedrijven over te gaan. Het is erg belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar het bedrijf. Dit kan tegenwoordig vrij eenvoudig op het internet. Een aantal zaken zijn daarbij belangrijk om op te letten, zoals: is het bedrijf financieel gezond?, wordt het goed geleid door managers die weten waar ze mee bezig zijn? Hebben ze in het verleden hun targets gehaald? Hebben ze hun bedrijfsactiviteiten in veilige landen? Wat is de kostprijs per ounce? Hoe groot is de resource en hoe lang kunnen ze daar nog op teren? Is er exploratie potentieel?, etc.

Het mooie van internet is natuurlijk dat u ook de meningen van anderen over een bepaald bedrijf op kunt zoeken. Bijvoorbeeld wat verschillende analisten er over schrijven. Vertrouw echter niet direct alles wat u leest en gebruik uw eigen gezond verstand!
Naast het beleggen in individuele mijnbouwaandelen is het ook mogelijk om bijvoorbeeld in een ETF te beleggen. Bijvoorbeeld in de volgende twee:
• Market Vectors Gold Miners ETF (GDX)
• Market Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ)

Hierbij hoeft u niet zelf het wiel uit te vinden en is er al een mandje aandelen voor u uitgezocht.

Bent u meer speculatief ingesteld, dan is er ook de mogelijkheid om met het CFD (Contract For Difference) in een aantal van de wat grotere goud en zilvermijnen te handelen.

Conclusie

Goudmijn en zilvermijn aandelen kunnen een mooie en zeer winstgevende aanvulling zijn op een belegging in fysiek edelmetaal. Het risico wat genomen wordt met het beleggen in edelmetaalmijnen is duidelijk groter dan bij een belegging in fysiek metaal. Een blik op de meerjarige grafieken van de edelmetaalmijnen leert ons ook dat timing cruciaal is bij het aankopen van deze aandelen. Het laat echter ook zien dat we nu in een zeer interessante periode zitten m.b.t. het aankopen van deze mijnbouwaandelen.
Full disclosure: De auteur bezit zelf aandelen Colossus Mining, Alexco resources en Allied Nevada Gold.

Disclaimer: De genoemde aandelen moeten niet worden gezien als beleggingsadvies. Doe uw eigen onderzoek!

goldmine-greece2

Dit artikel is een ingezonden stuk van Arjan Schreur (Goudbelegger.com) en is geschreven voor iedereen die meer te weten wil komen over het beleggen in edelmetaalmijnen. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel. De inhoud hoeft daarom ook niet noodzakelijkerwijs de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo