Eric Sprott: ‘Er is geen zilver meer achter de hand’

De zilvermarkt is bijzonder klein, want de bovengrondse voorraden zijn in de afgelopen eeuw behoorlijk ingeteerd. Door meer zilver te verbruiken dan uit de grond te halen zakte de wereldwijde zilvervoorraad terug tot ongeveer 1 miljard troy ounces. Dat is ongeveer de hoeveelheid zilver die nu in één jaar op de markt komt uit mijnbouw en recycling samen. Veel van deze zilvervoorraden zitten in de ETF's, de zogeheten 'exchange-traded funds' die aandelen uitgeven op een voorraad fysiek zilver die ze in de kluis hebben liggen. De ETF's zijn toegankelijke instrumenten die beleggers blootstelling geven aan de zilverprijs, maar daaaast wordt er ook door particulieren steeds meer fysiek zilver gekocht. De Amerikaanse munt verkocht in 2011 bijvoorbeeld een recordaantal van bijna 40 miljoen 'Silver Eagle' munten van 1 troy ounce, maar ook andere aanbieders van zilveren munten en baren zagen in de afgelopen jaren een enorme toename van de vraag naar zilver door particuliere beleggers.

Ondanks de toegenomen belangstelling voor goud en zilver ziet Eric Sprott dat er naar verhouding nog steeds weinig geld richting deze activa stroomt. In een gemiddelde beleggingsportfolio zit volgens hem vandaag de dag misschien maar 1,5% in goud of zilver gerelateerde beleggingen (inclusief mijnbouwaandelen), terwijl deze categorie in het verleden behoorlijk groot was in slechte economische tijden. In de jaartallen 1921, 1932, 1948 en 1980 werd bijvoorbeeld 20 tot 30 procent van het beschikbare vermogen in goud, zilver of mijnaandelen gestopt (zie onderstaande afbeelding). Als er nu weer een grote stroom van beleggers richting goud en zilver moet zal blijken dat er maar heel weinig aanbod van fysiek metaal is, waardoor de prijzen wel flink moeten stijgen. Tegelijkertijd is een gemiddelde percentage van 1,5% van een beleggingsportfolio in goud, zilver en mijnbouwaandelen een aanwijzing dat er nog lang geen sprake is van een bubbel in deze markten, aldus Eric Sprott.

Goud- en zilverbeleggingen nog marginaal in historisch perspectief

In onderstaande video legt Eric Sprott uit hoe er sinds het jaar 2000 voor in totaal 293,8 miljoen troy ounces zilver werd gekocht door investeerders. Tegelijkertijd bouwden de zeven grootste ETF's in het afgelopen decennium een totale positie in fysiek zilver op van ruim 519 miljoen troy ounces, ruim 225 miljoen ounces meer dan er volgens het GFMS door investeerders werden aangeschaft. Dat is vreemd, aangezien er naast de ETF's ook zilveraankopen waren door particulieren die niet in deze cijfers zijn opgenomen. Eric Sprott komt vervolgens tot de conclusie dat de statstieken over zilver, net als de cijfers over de goudmarkt, niet kunnen kloppen. Om de krapte op de goud- en zilvermarkt te verlichten hebben centrale banken en het IMF de afgelopen decennia extra aanbod verstrekt door hun voorraden te verkleinen.

Volgens Eric Sprott lopen we in de toekomst tegen een situatie aan waarin er niet veel goud en zilver meer te vinden is om de instroom van beleggers op te vangen. In de zilvermarkt wordt het tekort helemaal nijpend, want volgens Eric Sprott vertegenwoordigd al het fysieke zilver dan beschikbaar is voor beleggers slechts een waarde van $30 miljard bij een spotprijs van $30 per troy ounce. Daar staat een fysieke goudvoorraad tegenover met een omvang van $6 biljoen tegen de huidige spotprijs.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo