Export goud van Italië naar Zwitserland met een derde gestegen

Zoals we eerder vandaag al behandelden in de Dagelijkse kost kan de export van goud zich laten vertalen naar een overschot op de handelsbalans of naar een overschot op de betalingsbalans, afhankelijk van de vorm waarin het goud voorkomt. Zuiver goud, in de vorm van standaard 400 troy ounce LBMA 'Good Delivery' baren, kan worden aangemerkt als monetaire reserve en zou daarmee impact hebben op de betalingsbalans van een land. Maar als het gaat om de export van ongezuiverd goud spreken we van een grondstof, die aangemerkt zal worden als een overschot op de handelsbalans en een tekort op de betalingsbalans.

Sloopgoud uit Italië

Het bericht op de website van de BBC spreekt over een toename in de export van 'non-monetary raw gold', wat ook in overeenstemming is met eerdere berichtgeving op Marketupdate. Begin februari schreven we namelijk al over de goudinkopers in Italië, die steeds meer oud goud (vooamelijk sieraden) opkopen van de Italiaanse bevolking. Dit goud wordt door OroCash, in van de grootste goudinkopers in Italië, als ruw materiaal opgestuurd naar Zwitserland. Daar wordt het sloopgoud gesmolten en gezuiverd, waaa het in de vorm van nieuwe goudbaren weer zijn weg vindt naar juweliers, beleggers en de industrie. Hoeveel van dit goud weer terugkeert naar Italië is niet duidelijk, maar het tekort op de handelsbalans suggereert dat niet al het goud dat uit Italië komt weer terugkeert naar dat land. In 2010 werd er naar schatting 85 tot 90 metrische ton aan goud ingekocht, waarvan een gedeelte zijn weg heeft gevonden naar Zwitserland voor verdere bewerking en zuivering. Ervan uitgaande dat de goudinkopen in Italië ook in het afgelopen jaar weer zo groot waren kan dat de gerapporteerde toename in export van sloopgoud naar Zwitserland verklaren.

Handelsbalans

Mede door de sterk gestegen export van goud is het tekort op de handelsbalans van Italië in maart gekrompen tot €1,1 miljard, tegenover €4,3 miljard in januari. De BBC legt de daling van het handelsbalanstekort uit als een signaal dat het beleid van Mario Monti zijn vruchten afwerpt. We zouden de export van goud, dat afkomstig was van de Italiaanse bevolking, niet bepaald interpreteren als een goede ontwikkeling. Het goud kan namelijk maar één keer verkocht worden en moet gezien worden als een soort appeltje voor de dorst. Een duurzame export moet komen van de industrie of de dienstensector, waar continu productiviteit geleverd kan worden. Het verkopen van goud signaleert naar onze mening juist dat het financieel slechter gesteld is met een groot gedeelte van de Italiaanse bevolking.

Over heel 2011 exporteerde Italië 120 metrische ton (3,86 miljoen troy ounce) goud naar Zwitserland, een toename van 65% ten opzichte van 2010. Met een goudprijs van €40.000 per kilo zou die 120 ton goud gelijk staan aan €4,8 miljard. Echter fluctueerde de goudprijs sterk gedurende 2011, waardoor de exacte waarde van de goudexport niet te geven is.

Goudexport van Italiënaar Zwitserland verkleint tekort op handelsbalans