Gebruik van zilver dirham en gouden dinar neemt toe in Zuid-Oost Azië

De programmamaker van het programma 'The Dawn of the Dinar' in Maleisië verklaarde tegenover SGT Report dat het gebruik van fysiek goud en zilver in de vorm van dinar en dirham muntstukken toeneemt en dat het gebruik ervan begint te verspreiden naar buurlanden als Indonesië, Singapore, Brunei en de Filipijnen. De programmamaker Dean Arif schreef dat de zilveren riham munten de mensen in de Zuid-Aziatische regio met elkaar zullen vereningen, omdat de muntstukken uit Indonesië dezelfde eigenschappen hebben als die uit Maleisië. Omdat de dirham een gestandaardiseerde munt is in de islamitische cultuur zijn het gewicht en de zuiverheid van de munten die in verschillende landen worden geslagen gelijk. Daardoor kunnen de muntstukken uit de verschillende landen door elkaar gebruikt worden, zonder de tussenkomst van wisselkoersen, banken en papiergeld.

Dean Arif vertelt dat één troy ounce zilver veel koopkracht heeft, zeker nu de zilver:goud ratio op ongeveer 50:1 staat. Een Islamitische dirham weegt ongeveer 3 gram en is gemaakt van puur zilver. Daarmee is het muntstuk vergelijkbaar met 1/10 troy ounce, de standaard voor beleggingsgoud en zilver in de inteationale handel. Volgens Arif koopt men met één dirham van ongeveer 3 gram zilver één kip, 5 kg bruine rijst, 10 kg bloem of vijf broden. Als we dat vertalen naar de populaire 1 troy ounce beleggingsmunten zoals de Amerikaanse Silver Eagle, de Canadese Maple Leaf, de Mexicaanse Libertad en dergelijke beseft men pas hoeveel koopkracht deze muntstukken kunnen hebben. Met de huidige spotprijs voor zilver is een dirham ongeveer $3,10 of €2,40 waard, prijzen waarvoor de genoemde goederen in ons land niet te krijgen zijn.

De gouden dinar, een muntstuk dat 4,25 gram goud bevat en dat een zuiverheid heeft van 91,7%, heeft in de genoemde landen in Zuid-Oost Azie ook veel koopkracht. Met een dergelijke munt kan men een geit, een schaap of één maand huur voor een woning betalen. Dit muntstuk heeft bij de huidige spotprijs voor goud een waarde van ongeveer €170 of $224,40. Een korte zoektocht leert ons dat één schaap in elk geval in ons land veel goedkoper moet zijn €170 (alhoewel wij zijn geen experts op dit vlak en hier vertrouwen op de informatie die via Google wordt verschaft), terwijl één maand huur voor €170 juist weer erg goedkoop is naar onze maatstaven. Hoe dan ook is het een heel verschil met de gang van zaken in ons land, waar gouden en zilveren muntstukken helemaal niet gebruikelijk zijn in het betalingsverkeer.

Goud en zilver concurreren met geldsysteem

Mensen ontdekken dat de gouden en zilveren muntstukken, die onderdeel zijn van de islamitische cultuur, uitstekend dienst kunnen doen als complementair betaalmiddel naast de officiële (ongedekte) valuta van het land in kwestie. In 2006 begon de Maleisische provincie Kelantan met het uitgeven van gouden dinars. Sinds 2010 zijn daar ook zilveren dirhams bij gekomen, die worden geslagen met een zuiverheid van 99,9% en die een gewicht hebben van 2,975 gram. Naast de normale dirham heeft de Kelantanese overheid ook de opdracht gegeven om halve en dubbele dirham muntstukken te slaan, die het gebruik van de munten als betaalmiddel eenvoudiger moeten maken. De provincie Perak slaat sinds 2011 ook haar eigen dinars en dirhams, die dezelfde specificaties hebben en dus door elkaar gebruikt kunnen worden met dinars en dirhams uit andere regio's.

De gouden dinar en de zilveren dirham hebben alleen een intrinsieke waarde, die wordt bepaald door de wereldwijde handel in goud en zilver. Het gewicht van de muntstukken bepaalt de waarde, anders dan de getallen die we aantreffen op het officiële briefgeld en muntgeld van de overheid.

Gouden dinar en zilveren dirham