GFMS: ‘Goudprijs korte termijn mogelijk naar $1.550, $2.000 bij einde van 2012’

De belangrijkste bijzaak van het beleggen in fysiek goud is de papieren prijs: die bepaalt de prijs van het instapmoment. Klapwijk's inschatting is gebaseerd op de huidige marktomstandigheden die volgens hem wisselende marktomstandigheden impliceren. De problemen in Europa, met name in Spanje, en de waarschijnlijkheid van QE3 in de Verenigde Staten met de daarbij gepaard gaande wereldwijde inflatieverwachtingen zijn voor GFMS reden om een prijs van $2.000 per troy ounce aan het einde van dit jaar te verwachten. Daarmee handhaaft GFMS de verwachting die het vorig jaar al bekend maakte. Voor de korte termijn ziet Klapwijk een mogelijke bodem op $1.550, waarvan akte.

Michael Kosares van USAGold publiceerde de onderstaande grafiek in zijn laatste analyse en de betekenis ervan spreekt voor zichzelf: centrale banken verkrappen het aanbod fysiek goud en daarmee wordt de papieren markt stevig onder druk gezet:

Disclaimer: (als vanzelfsprekend) ben ik long fysiek goud en heb ik geen enkele papieren afgeleide zoals futures, ETFs, turbo's, goldswaps of andere exotische instrumenten.