Goud en zilver daily report (04-04-2012)

Gisteravond werd een flinke klap uitgedeeld aan zowel goud als zilver, precies op het moment dat de Federal Reserve haar FOMC meeting gaf. Beanke verklaarde dat de economie nog steeds groeit en dat daarom aanvullende monetaire verruiming nog niet nodig is. Blijkbaar werden beleggers verrast door deze informatie, want zowel de prijzen van goud en zilver gingen in één streep naar beneden (om vervolgens uren lang vrijwel vlak te blijven…). Deze klap was vandaag nog niet helemaal verwerkt, want opnieuw gingen de prijzen van beide edelmetalen flink naar beneden. Anders dan gisteren vond de daling nu zeer geleidelijk plaats over de hele handelsdag, met als gevolg een grafiek waar we bijna een liniaal op kunnen leggen.

Op het moment van schrijven staat de goudprijs in dollars 2,97% lager, terwijl zilver een stevig verlies van 5,72% moest verwerken. De spotprijzen op het moment van schrijven zijn ongeveer $1.620 (€1.233) voor een troy ounce goud en $31,34 (€23,85) voor datzelfde gewicht in zilver. Vergeleken met de koersen op maandag staat goud ongeveer $60 en zilver ongeveer $1,65 lager voor één troy ounce. Voor de technische analisten onder ons hebben we geen goed nieuws, want goud en zilver staan nu beide duidelijk onder het 200-daags gemiddelde.

Negatief sentiment?

Op Kitco lezen we dat de goudprijs nu het laagste punt heeft bereikt in 11 weken, goed nieuws voor de koopjesjagers onder ons die wat geld opzij hebben gezet. De zwakte op de goudmarkt laat zich moeilijk verklaren, maar Jim Wyckoff van Kitco doet een goede poging. Hij wijst op een feestdag in China, die een negatief effect zou hebben op de vraag naar goud. Ook de weerstand in India tegen de hogere importheffingen wordt genoemd als een reden voor het zwakke sentiment, maar eerder schreven we al dat inkopers van goud in India de genoemde heffing eenvoudig kunnen omzeilen door het goud via vrijhandelszones met Thailand en China/Hong Kong het land binnen te halen.

Technische analyse

Volgens Turd Ferguson van het blog TF Metals Report zal de koersdaling voor goud en zilver niet veel verder gaan dan respectievelijk $1.600 en $30. Op zijn blog licht Turd Ferguson de shoulders-head-shoulders formatie toe die hij waaeemt in de goud- en zilverprijzen. Houden de genoemde niveaus stand, dan verwacht hij een flinke opwaartse beweging. Maar hij voegt er direct aan toe dat de papieren markten in goud en zilver (want daar hebben we het nu over) nu vrijwel volledig onder controle zijn van 'het kartel'. Daarmee bedoelt hij de zakenbanken JP Morgan en HSBC die een grote shortpositie hebben in deze markten en die zo nu en dan de prijzen omlaag drukken door nieuwe contracten op de markt te dumpen. Ook acht Turd het mogelijk dat de spotprijzen op de termijnmarkt zich op een gegeven moment gaan ontkoppelen van de prijzen voor het fysieke metaal, maar dat wordt eerlijk gezegd al jaren geroepen. Zo lang speculanten en grote afnemers van zilver de COMEX niet de rug toe keren zal deze papieren termijnmarkt nog wel blijven draaien.

De goud- en zilverprijzen gingen gedurende de hele dag naar beneden

Olieprijs, US Dollar, aandelen en obligaties

Gisteren hield de olieprijs opvallend genoeg stand tussen de dalende koersen van grondstoffen, aandelen en edelmetalen, maar vandaag werd ook olie flink wat goedkoper. De prijzen van WTI en Brent olie gingen met respectievelijk 1,9% en 1,8% omlaag tot niveaus van $102 (WTI) en $122 (Brent). Mogelijk houdt deze daling verband met de fors toegenomen Amerikaanse olievoorraad. De US Dollar index klom in de afgelopen drie dagen van 79 naar 79,75, een winst van ongeveer 1%. De sterkere dollar kan verklaard worden door een combinatie van slecht nieuws uit Europa en de uitspraken van de Federal Reserve ten aanzien van monetaire verruiming.

Aandelenmarkten sloten ook grotendeels in de min, al waren de uitslagen in de VS minder groot dan in Europa. Stijgers zijn op een dag als deze te vinden in obligatieland, wat Amerikaanse en Duitse staatsobligaties werden beide iets meer waard. De rente op Amerikaans 10-jaars papier zakte met 3,28% en de Duitse bunds met diezelfde looptijd zagen hun yields met 0,89% dalen. Een dalende rente op staatspapier laat zich vertalen naar stijgende koersen en geeft dus aan dat er meer vraag naar was.

Na het sluiten van de handel op de COMEX herstellen goud en zilver zich weer een klein beetje, maar het mag eigenlijk geen naam hebben. Koopjesjagers kunnen dus hun slag slaan, of kunnen nog even wachten in de hoop dat de koersen verder zakken.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *