Goud en zilver daily report

 

Goud noteert op het moment van schrijven een verlies van 0,55% op $1606,50  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 0,45% op €1296,45 per troy ounce.

Zilver noteert op het moment van schrijven een verlies van 1,70% op $27,68 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een verlies van 0,72% op €22,34 per troy ounce. 

Goud en zilver begonnen de dag zonder grote koersschommelingen, daar kwam rond half 2 echter verandering in. Zowel goud als zilver verloren flink terrein in een uur tijd, beide edelmetalen herstelden lichtjes maar bleven in de min staan.

Veel nieuws dat vandaag naar buiten kwam is negatief voor beide edelmetalen. Allereerst noteerden de meeste beurzen vandaag rode cijfers, de goud en –zilverkoers bewegen de afgelopen periode sterk met de beurstrend mee. Dat de Europese beurzen en de edelmetalen rode cijfers noteren heeft onder andere te maken met de uitkomst van de ECB vergadering. De rente werd zoals verwacht met 0,25% verlaagd, de stimuleringsmaatregelen waar zo op gehoopt werd bleven uit.

Vandaag werden ook een aantal belangrijke cijfers over de Amerikaanse economie bekend gemaakt, allemaal zeer positief. De wekelijkse hypotheek en –steunaanvragen zijn afgelopen week sterk gedaald. Belangrijker is dat de banengroei in de VS groter dan verwacht was in de afgelopen maand. Deze positieve cijfers zorgen ervoor dat de verwachtingen voor de Amerikaanse economie weer iets positiever worden en daarmee ebt de hoop op een 3e ronde van monetaire verruiming ietsjes weg. Tevens zorgden deze cijfers ervoor dat de dollar vandaag meer dan 1% in waarde toenam tegenover de euro. Dit is ongunstig voor de prijzen uitgedrukt in dollars. In euro’s noteerde goud vandaag zelfs een plus en moet zilver het met een kleiner verlies doen.

Vandaag kondigde de Bank of Engeland aan dat ze haar koopprogramma van obligaties met 50 miljard pond gaat vergroten. Deze vorm van monetaire verruiming is normaal gesproken erg gunstig voor goud en zilver, het lijkt er echter op dat beleggers dit nieuws al ingecalculeerd hadden en het andere nieuws van vandaag belangrijker was. Het is tevens opvallend dat goud en zilver beiden op het hoogtepunt van de dag in enkele minuten tijd flink onderuit gaan. Manipulatie is een groot woord maar de plotselinge koersbewegingen van vandaag hebben er wel alle schijn van.