Goud en zilver daily report

 

Goud noteert op het moment van schrijven een winst van 0,06% op $1577,60  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 0,60% op €1308,31 per troy ounce.

Zilver noteert op het moment van schrijven een verlies van 0,56% op $26,87 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 0,01% op €22,29 per troy ounce.

Net als gisteren tonen zowel goud als zilver vandaag geen grote prijsfluctuaties. Beide edelmetalen begonnen zeer rustig maar klommen aan het begin van de middag omhoog, na de opening van de Amerikaanse handel daalden goud en zilver echter weer in prijs.

Niet alleen goud en zilver moesten terrein inleveren na de opening van de Amerikaanse beurzen, dankzij tegenvallende cijfers uit de VS noteerden de inteationale beurzen allemaal een verlies. Ook waren beleggers voorzichtig door een waarschuwing van kredietbeoordelaar Moody’s die de kredietwaardigheid van Nederland, Luxemburg en Duitsland wellicht gaat verlagen. Tevens is de economische activiteit in de eurozone voor de 6e maand op rij afgenomen.

Ondanks al deze negatieve geluiden doen goud en zilver het relatief gezien niet slecht. Gisteren hielden beide edelmetalen goed stand terwijl de beurzen flink moesten inleveren, vandaag noteren goud en zilver uitgedrukt in euro’s dan ook een winst. Inmiddels staat de euro/dollarkoers op zijn laagste punt in 2 jaar tijd, ook vandaag moest de Europese munt ongeveer 0,5% inleveren. De sterke dollar is ongunstig wanneer men de edelmetalen in dollars prijst, wanneer men ze in euro’s noteert heeft de zwakke euro juist een positief effect. De inverse correlatie van de dollar en goud bedraagt momenteel -0,718 en is daarmee sterk negatief te noemen, dit is ook het sterkste niveau in 2012.

Ook al dachten velen aan het begin van het jaar dat de goud en –zilverprijs momenteel een stuk hoger zouden staan dan nu het geval is, de verwachting voor de rest van het jaar blijven positief. In dit recente filmpje van Reuters zijn verschillende analisten dan ook van mening dat de goudprijs zijn oude recordprijs voorbij zal gaan, wellicht niet meer dit jaar maar dan wel in 2013. Redenen zijn nieuwe monetaire verruiming, eventuele verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid en de toekomstige problemen met het schuldenplafond van de VS. Tevens wordt in het filmpje gezegd dat de fysieke vraag naar edelmetalen uit China enorm blijft en alsmaar groter wordt.