Goud en zilver daily report (18-04-2012)

Bij gebrek aan richtinggevend nieuws kwamen de koersen van goud en zilver weinig van hun plek. De spotprijzen zijn op het moment van schrijven ongeveer $1.640 en €1.250 voor een troy ounce goud en $31,59 of €24,08 voor datzelfde gewicht in zilver. Op dit moment is zilver 52x zo goedkoop als goud, terwijl die ratio eind februari nog de 48 bereikte. Gedurende de maand april is zilver dus iets goedkoper geworden ten opzichte van het goud. Gisteren zagen we nog een zeer opmerkelijke daling van de goud- en zilverprijzen, precies op het moment van de PM fix in Londen. Vandaag zagen we rond datzelfde tijdstip weer een daling in de koersen, al waren de proporties deze keer een stuk kleiner.

Vandaag zakten de aandelenkoersen ook weer een beetje weg met verliezen van ongeveer 1% voor de AEX index en de Duitse DAX, terwijl de Amerikaanse S&P 500 en de Dow Jones vanavond respectievelijk 0,38 en 0,63 procent lager sloten. De HUI Gold index, die de grootste mijnbouwbedrijven voor goud en zilver volgt, liet vandaag ook een daling van ongeveer 1% zien. Ook bij de olieprijs zien we rood op de borden, want op het moment van schrijven staat de WTI olie 1,37% lager op $102,77. Brent olie verliest iets minder en staat met een daling van 0,61% op een koers van $118,06 per vat.

Syrië wil goud verkopen

Tenslotte behandelen we een opvallend bericht over Syrië. Door sancties die de Westerse wereld en diverse Arabische landen hebben opgelegd kan Syrië niet volledig over haar buitenlandse reserves beschikken, waardoor het zich genoodzaakt zou voelen om wat goud te verkopen. Dat maakte Reuters bekend, die het nieuws veomen heeft via handelaren en diplomaten. Het zou gaan om kleine volumes goud, die voor een sterk gereduceerde prijs worden aangeboden. Men spreekt over een vraagprijs die ongeveer 15% lager liggen dan de normale marktprijs. Syrië zou beschikken over een goudreserve van 25,8 metrische ton, wat neerkomt op 7,1% van de totale reserves van het land. De totale goudvoorraad van Syrië zou bij de huidige spotprijs een waarde vertegenwoordigen van $1,36 miljard. Of die voorraadcijfers kloppen is nog maar de vraag, want Reuters weet te melden dat het land als sinds mei 2011 geen economische data meer publiceert ten aanzien van haar reserves in buitenlandse valuta en goud.

Door sancties tegen Syrië zouden de olie-exporten al met 30% teruggelopen zijn, waardoor de regering de nodige inkomsten misloopt. Het zou gaan om een omzet van $400 miljoen per maand. Met de Syrische valuta gaat het ook niet goed, want op de zwarte markt rekent men al met een wisselkoers van 100 Syrische ponden tegenover een Amerikaanse dollar. Die wisselkoers lag voordat de protesten begonnen nog op 47 pond tegenover $1. De verzwakte valuta maakt importgoederen voor de Syrische bevolking steeds duurder.