Goud en zilver daily report (20-06-2012)

De laagste intraday koersen van zowel goud en zilver zagen we vlak voor de FOMC verklaring van de Federal Reserve, precies om 12:30 (NYT). We kijken er inmiddels niet meer van op, want de koersen van goud en zilver zakken regelmatig weg voorafgaand aan een verklaring van de Federal Reserve. De grafieken lijken aantrekkelijk voor een trader, want met een beetje geluk en goede timing valt er op zulke dagen een leuke winst te behalen. Helaas zijn er ook genoeg beleggers die het slachtoffer worden van deze volatiliteit, vandaar dat een buy-and-hold strategie voor edelmetaal toch de voorkeur verdient.

Volatiliteit

De zilverprijs ging het meeste op en neer met een daling van $0,30 bij opening van de Amerikaanse handel, een stijging van ongeveer $0,50 na het sluiten van de handel in Londen, opnieuw een daling van ruim $0,50 voorafgaand aan de verklaring van Beanke en vervolgens weer een stijging van $0,50. Zoveel volatiliteit in een paar uur tijd zien we niet vaak, maar netto zagen beleggers de koers toch dalen. Stond de zilverprijs gisteravond bij het sluiten van de COMEX nog op $28,37, op het moment van schrijven is de koers $28,02 (-1,23%).

De goudprijs liet gedurende de handel op de COMEX minder volatiliteit zien dan zilver, maar reageerde wel positief op de verklaring van Beanke om 'Operation Twist' te verlengen tot eind 2012 en de extreem lage rente voort te zetten tot ver in 2014. Tijdens de FOMC verklaring van 12:30 NYT steeg goud van $1593 naar $1615. De opleving was van korte duur, want in de avonduren gaan de koersen opnieuw weer iets naar beneden. De goudprijs staat op het moment van schrijven net boven de $1603, een daling van 1,22% ten opzichte van gisteren. De actuele europrijzen van goud en zilver zijn respectievelijk €1265 en €22,11 per troy ounce.

Goudprijs stijgt even tijdens de FOMC verklaring en gaat daaa weer omlaag (Bron: Goldprice)

Veel volatiliteit in de zilvermarkt, netto opnieuw een lagere koers (Bron: Goldprice)

Niet alleen de goud- en zilvermarkten lieten vreemde koersbewegingen zien, want ook de beurzen lieten een opvallende dip zien tijdens de verklaring van Beanke. Netto kwamen de aandelenkoersen echter weinig van hun plaats. De Dow Jones index sloot 0,1% lager, terwijl de S&P 500 en de Nasdaq vrijwel onveranderd bleven. De olieprijs zakte vandaag behoorlijk weg, wat mogelijk verband houdt met de sombere woorden van Beanke ten aanzien van de economische vooruitzichten. Minder economische groei dempt de vraag naar olie, met als gevolg dat er in de papieren markt voor olie alvast een voorschotje wordt genomen op de toekomstige prijzen. De WTI olie staat nu op $81,80, een daling van 2,65%. Europese Brent olie kost op het moment van schrijven $92,63 per vat, een daling van 3,31%. De EUR/USD wisselkoers bleef vandaag zweven rond de $1,27, ondanks de aanhoudende berichtgeving over problemen met de Spaanse bankensector en de torenhoge rentes op Spaans en Italiaans 10-jaars schuldpapier.

Het sentiment in de financiële markten was niet bijzonder positief, blijkbaar hadden veel beleggers meer actie verwacht van de Federal Reserve. Nieuwe grootschalige monetaire stimuleringsmaatregelen zouden hogere koersen tot gevolg hebben in aandelen, grondstoffen én edelmetalen en zouden tegelijkertijd de dollar doen verzwakken tegenover de euro. Of de Federal Reserve later dit jaar al met een nieuw steunprogramma komt blijft onduidelijk, maar op Businessinsider kunt u de uiteenlopende mening van acht economen vanuit Wall Street erop nalezen. Met Operation Twist wordt de Amerikaanse staatsobligatiemarkt al ondersteund, want het kortlopende schuldpapier van de Amerikaanse overheid kan rekenen op grote belangstelling bij vermogensbeheerders die liquiditeit zoeken. De obligaties met een langere looptijd zijn minder in trek bij beleggers, maar door aankopen van de Federal Reserve blijft ook de rente op deze schuldpapieren laag.