Goud en zilver daily report

 

Goud sloot vandaag, Nederlandse handelstijd, met een klein verlies van 0,48% op $1591,68 per troy ounce. Hoogste dagkoers: 1.608,37. Laagste dagkoers: 1.583,67.

 

 

 

 

 

 

 

Zilver sloot vandaag, Nederlandse handelstijd, met een fors verlies van 2,79% op $28,91 per troy ounce. Hoogste dagkoers: 29,80. Laagste dagkoers: 28,73.

 

 

 

 

 

 

 

Goud begon de week net als bijna alle beurzen met een klein verlies. Zilver daarentegen begon de week met een veel groter verlies.

Zowel goud als zilver openden vanochtend lager dan de koers waarmee ze vrijdagavond afsloten. Vooaamste reden voor de lage opening is de dood van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong –il. Allereerst zorgde dit nieuws voor wat onrust op de financiële markten en nam de dollar in waarde toe. Hierdoor noteerde zowel de goud als zilverprijs uitgedrukt in dollars lager. Later op de dag nam de dollar weer wat  in waarde af en stegen zowel goud als zilver lichtelijk.

Bij gebrek aan groot nieuws deden de goud en zilverkoers vandaag weinig. Alleen om  2 uur Nederlandse tijd deed zich een grote koper aan die de goud en zilverprijs omhoog stuwden. Helaas konden beide edelmetalen de hogere koersen niet vasthouden.

Dat zilver vandaag aanzienlijk meer verlies leed dan goud is moeilijk te verklaren. Over het algemeen beweegt zilver altijd wat heftiger dan goud met als vooaamste reden de grote toepassing van zilver in de industrie. Dit verschijnsel wordt in dit ietwat gedateerde artikel goed uitgelegd door niemand minder dan James Turk.