Goud en zilver daily report (25-06-2012)

Goud noteert op het moment van schrijven een winst van 0,84% op $1586,50  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 1,27% op €1267,65 per troy ounce. Zilver noteert op het moment van schrijven een winst van 2,38% op $27,54 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 2,88% op €21,99 per troy ounce.

De beurskoersen en de prijs van goud en zilver zijn het laatste half jaar sterk met elkaar gecorreleerd. Beide edelmetalen gedragen zich de laatste maanden veelal als risicovolle beleggingen maar deden dat vandaag niet. De inteationale beurzen toonden vandaag forse verliezen van meer dan een procent. Redenen voor de verliezen waren de formele aanvraag van Spanje aan de eurozone om de banken van het land te helpen, Cyprus die als 5e euroland om financiële noodhulp heeft gevraagd en de afwaardering van Spaanse banken door kredietbeoordelaar Moody’s. Tevens zijn de marktparticipanten  somber gesteld over de EU-top van deze week, er wordt verwacht dat er wederom geen concrete actie wordt genomen om de crisis tegen te gaan.

Goud en zilver zijn vandaag door de toenemende onzekerheid juist in waarde gestegen, voorheen was dit ook de normale reactie van beide edelmetalen op nieuws zoals dat vandaag naar buiten kwam. Goud en zilver doorbreken met een dag als vandaag niet direct de trend van de afgelopen maanden, maar het is een begin. James Dailey, portfolio manager bij TEAM Financial Asset Management verklaarde dan ook het volgende tegenover Reuters: “Vandaag was duidelijk een vlucht naar kwaliteit, en goud gedraagt zich momenteel als een valuta in plaats van een grondstof. Totdat goud uit de huidige trend breekt denk ik dat het volume gematigd blijft.” Tevens meldde Reuters dat de speurt van de graanprijzen, dankzij droogtes in het middenwesten van Amerika, voordelig zijn voor de prijs van goud.

Goudprijs in USD (Bron: Goldprice)

Zilverprijs in USD (Bron: Goldprice)