Goud en zilver daily report

 

Goud noteerde vandaag een verlies van 1,82% op $1529,00 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteerde vandaag een verlies van 2,06% op $26,69 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat goud maar vooral zilver gisteren flink onder druk kwamen te staan was het vanochtend wederom raak. Vanaf 10 uur Nederlandse tijd begonnen goud en zilver aan een daling die alsmaar in een stroomversnelling raakte. Totdat rond een uur of 12 zilver een nieuw dieptepunt bereikte vlak voor het einde van het jaar en ook goud een nieuw dieptepunt bereikte in bijna 6 maanden. In de middag herstelden zowel goud als zilver zich enigszins maar bleven onder de slotkoers van vannacht.

Dat goud en zilver zo vlak voor het einde van het jaar 2 opeenvolgende dagen sterk zakken is zeer opmerkelijk.  Het is ongewoon voor de edelmetalen om de laatste week van het jaar veel te stijgen of in dit geval te dalen. Dit heeft als reden dat ook handelaren vakantie nemen en er relatief weinig gehandeld wordt. Het is wel zo dat door de relatief kleine marktvolumes goud, maar vooral zilver, erg gevoelig kunnen zijn en de prijs juist grote schommelingen kan tonen.

De redenen dat goud en zilver vandaag wederom terrein verloren zijn vrijwel hetzelfde als die van gisteren. De dollar noteerde vandaag weer sterker doordat de rente op Italiaans schuldpapier weer dicht in de buurt van de kritische 7% kwam. Net als gisteren was vandaag de hoge nood naar liquiditeit een belangrijke drukkende factor voor de edelmetalen.