Goud en zilver daily report (30-05-2012)

Op het moment van schrijven staat de goudprijs op $1.562,55 per troy ounce, een stijging van $13,95 (0,9%) ten opzichte van gisteren. Zilver steeg aanvankelijk ook in prijs, maar zakte na het sluiten van de handel op de COMEX toch weer weg. Desondanks staat ook het 'poor man's gold' met een koers van $27,88 per troy ounce 0,41% hoger dan gisteren. Daarmee lopen de koersen van goud en zilver weer eens uit de pas met aandelen, want de grote indices in Europa en Amerika sloten vandaag allemaal ongeveer 1 tot 2 procent lager.

Volgens Kitco heeft de beperkte koersstijging van vandaag geen einde gemaakt aan de dalende trend in de goud- en zilvermarkt, die nu al drie maanden stand weet te houden. Analist Jim Wyckoff van Kitco wijst ons op het 'steunpunt' voor goud dat zou liggen op $1.529,30, een niveau waar we nu nog ruim boven staan. Naar boven toe ziet Wyckoff weerstand op de niveaus van $1.575 en op het hoogste punt van deze week: $1.585,70. Echt veel richtinggevend nieuws was er vandaag niet voor goud en zilver. Volgens Goldcore wachten de grote vermogensbeheerders in de markt op richtinggevend nieuws van de grote centrale banken.

Goudprijs in USD

Zilverprijs in USD

Obligatiemarkt en EUR/USD

De Europese schuldencrisis domineert de laatste weken vooamelijk het nieuws, wat ongetwijfeld een bijdrage heeft geleverd aan de dalende EUR/USD wisselkoers. De euro is alleen in de afgelopen maand al weggezakt van $1,31, naar minder dan $1,24, waarmee het oude dieptepunt van bijna twee jaar geleden ($1,21 per €1) weer in zicht komt. Het bericht dat kredietbeoordelaar Egan Jones Spanje zal afwaarderen zette de euro onder druk. Tegelijkertijd lezen we op RTL-Z dat de rente op Duitse staatsobligaties naar een dieptepunt is gezakt. Zo betalen beleggers vandaag de dag 1,286% om hun geld te beleggen in een 10-jaar Duitse staatsobligatie. Wie voor twee jaar wil lenen aan de Duitse overheid krijgt helemaal geen rentevergoeding meer (0%).

Ondertussen hebben de problemen bij de Spaanse bankensector en de hoogte van de Italiaanse staatsschuld hun weerslag op de rentepercentages. Zo vroeger beleggers vandaag op een gegeven moment een rente van 6,71% om tien jaar geld uit te lenen aan Spanje en steeg de rente op Italiaans 10-jaars schuldpapier tot 6,2%.

Vraag uit Azië sterk, Barclays Capital positief

We zien opnieuw dus grote verschillen ontstaan, waarbij beleggers vandaag vooral zekerheid vonden in kortlopende staatsobligaties en voor een klein gedeelte in de goud- en zilvermarkt. Ondertussen blijft de vraag naar fysiek goud groot in Azië, zo lezen we in de dagelijkse roundup van Goldcore. Reuters kreeg van Barclays Capital te horen dat goud en zilver, vanuit een technisch perspectief bezien, interessant worden bij nieuwe bodems van respectievelijk $1.520 en $26 per troy ounce.