Goud noteerde vandaag een winst van 0,67% op $1642,90 per toy ounce. Hoogste dagkoers: 1.647,35. Laagste dagkoers: 1.624,90. Uitgedrukt in euro's noteerde goud een plus van 1,55% op €1296,22 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteerde vandaag een winst van 0,49% op $30,07 per troy ounce. Hoogste dagkoers: 30,27. Laagste dagkoers: 29,58. Uitgedrukt in euro's noteerde zilver een plus van 1,45% op €23,72 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

Goud en zilver eindigen de Nederlandse handelsdag beiden met een bescheiden plus. Goud bereikte zelfs een recordprijs in de afgelopen 4 weken.

De dollar noteerde vandaag zo’n driekwart procent hoger tegenover de euro. Dit zorgde voor een grotere winst voor beide edelmetalen uitgedrukt in euro’s.  De reden voor de zwakke euro is de waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch  over een mogelijke ineenstorting van de euro. Dit nieuws zorgde tevens voor rode cijfers op de beurzen. Bij een sterkere dollar en beurzen in het rood zou men momenteel dalende goud en -zilverprijzen kunnen verwachten, maar vandaag was dat niet het geval.

Het feit dat goud en zilver vandaag toch een plus noteerden heeft twee redenen. Allereerst doorbrak goud gisteren zijn 200-daagse gemiddelde, dit is een positief signaal voor het edelmetaal en moedigt handelaren aan meer in goud te gaan beleggen. Ten tweede staan zowel het Indiaanse trouwseizoen als het Chinese Nieuwjaar voor de deur. Deze twee grote gebeurtenissen in ’s werelds grootste goud en zilver afnemende landen zijn zeer gunstig voor de vraag naar beide edelmetalen, en daarmee ook voor de prijs.

Ten slotte steeg de olieprijs vandaag met ongeveer 1%. Aangezien de goudprijs sterk gecorreleerd is met de olieprijs heeft dit een positief effect op de prijs van het edelmetaal.