Goud en zilver daily report

 

Goud noteerde vrijdag een winst van 1,09% op $1662,80 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een van 0,51% op €1248,63 per troy ounce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zilver noteerde vrijdag een winst van 2,06% op $32,24 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 1,49% op €23,93 per troy ounce. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zowel goud als zilver noteerden vrijdag een solide plus. Over de afgelopen week gezien noteert goud een winst van 0,4%, terwijl zilver het moet stellen met een verlies van ongeveer 1%. Met de winst van vrijdag is goud van het laagste punt in 9 weken tijd af, op dit niveau stond het edelmetaal donderdag nog.

De inteationale beurzen lieten vrijdag weinig bewegingen zien en noteerden dan ook een kleine min of plus. Momenteel gedragen goud en zilver zich over het algemeen als risicovolle beleggingen zoals aandelen. Vrijdag was dit niet helemaal het geval. De meest waarschijnlijke reden dat beide edelmetalen, en vrijwel alle grondstoffen, vrijdag een prijsverhoging zagen is de hogere olieprijs. De prijs van ruwe olie steeg vrijdag zo’n 1,5% doordat er zorgen ontstonden over het aanbod nadat bekend werd dat de olie-export uit Iran de afgelopen weken met 14% gedaald is. De prijs van edelmetalen en die van olie zijn sterk met elkaar gecorreleerd. Het feit dat een stijgende olieprijs gelijk staat aan toenemende onzekerheid in de wereld is hier de vooaamste reden voor.

De euro won vrijdag ongeveer 0,5% tegenover de dollar. Een zwakkere dollar is ook gunstig voor de goud en zilverprijs, uitgedrukt in euro’s zijn de winsten voor beide edelmetalen juist kleiner.

Ten slotte zijn de voorruitzichten voor de goudprijs van komende week zeer gemengd. Dit blijkt uit de wekelijkse rondvraag van Kitco onder experts op de goud en –zilvermarkt. Van de 24 respondenten zien 11 de prijs van goud stijgen, 8 zien een daling en 5 zien de goudprijs ongewijzigd volgende week. De respondenten die de goudprijs omhoog zien gaan vinden vooral dat goud “oversold” is de afgelopen dagen. Het zwakke technische support voor het edelmetaal is de reden dat een aantal de prijs juist omlaag ziet gaan.