Goud en zilver daily report

Goud noteert op het moment van schrijven een winst van 1,84% op $1660,20  per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert goud een winst van 1,97% op €1268,59 per troy ounce.

Zilver noteert op het moment van schrijven een winst van 0,2% op $31,84 per troy ounce. Uitgedrukt in euro’s noteert zilver een winst van 0,53% op €24,33 per troy ounce.

Gezien de forse verliezen op de inteationale beurzen deden zilver en in het bijzonder goud het over de afgelopen dagen relatief zeer goed. Het negatieve sentiment op de beurzen werd ingeluid door een tegenvallend Amerikaans banenrapport, dat afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. De Amerikaanse economie creëerde in maart fors minder banen dan was voorspeld. Enige vertraging van het zogenaamde “herstel” van de Amerikaanse economie maakt het aannemelijk dat de Federal Reserve opnieuw zal ingrijpen. Onder leiding van voorzitter van de Federal Reserve Ben Beanke zal er wederom moeten worden gegrepen naar onconventionele stimulerende maatregelen. Investeerders zien goud als een veilige vluchthaven om zich te beschermen tegen de neerwaartse druk die deze extra stimuleringsmaatregelen zullen hebben op de dollar.

Ook de Chinese economie koelde de afgelopen maand af. De Chinese autoriteiten meldden dat  China in de maand maart te maken had met een handelsoverschot. Dit was onverwacht en komt door een afname van de Chinese import en de verslechtering van de binnenlandse investeringen. De export bleef daarentegen constant. Deze afkoeling van de Chinese economie werd gecombineerd met een stijging van de Chinese consumenten inflatie. Door de stijging van de inflatie heeft de Chinese centrale bank minder ruimte om de economie te stimuleren omdat dit de inflatie nog verder zou kunnen aanwakkeren. Een aftakelende Chinese economie heeft logischerwijs verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde economie en de ontwikkelingen worden dan ook door de hele wereld op de voet gevolgd.

Indien het negatieve nieuws aanhoudt ligt het in de lijn der verwachting dat zowel goud als zilver zullen stijgen. Iets wat niet onwaarschijnlijk is als men bedenkt dat in navolging van de Chinese en Amerikaanse berichten de Spaanse rente vandaag weer langzaam begon op te kruipen naar de 6%.