Goud en zilver report (Week 1)

De stijging van de prijs van zowel goud als zilver maakt een einde aan een periode van dalende prijzen. Twee maanden geleden kostte een troy ounce goud ongeveer €100 meer dan afgelopen vrijdag, terwijl er voor een kilo zilver destijds ruim 10% meer betaald werd dan nu. Veel richtinggevend nieuws was er afgelopen week niet, waardoor de prijsbeweging op de goud- en zilvermarkt beperkt bleef.

Nieuws

De beleggers in goudmijnaandelen kregen afgelopen week opnieuw een paar waarschuwingen. Het Surinaamse staatshoofd Bouterse maakte in een nieuwjaarstoespraak bekend dat 58% van de winst van de goudmijnen die in Suriname actief afgedragen wordt aan de staat. Zo zijn er meer landen waar goudmijnen in toenemende mate te maken krijgen met de bemoeizucht van de overheid, die een claim wil leggen op het ondergrondse goud of de winst van mijnbouwbedrijven. In Egypte werd een lading van 400 kilogram goud, afkomstig van de Centamin Plc. mijn, tegengehouden door de douane. Wat daar precies de reden van is weet ik niet, maar feit blijft dat er steeds meer partijen willen meeprofiteren van de stijgende goudprijs. De kans dat goudmijnen alle toekomstige winsten voor zichzelf kunnen houden en volledig aan aandeelhouders kunnen uitkeren is gering. Toch zijn er ook investeerders die het wel zien zitten met goudmijnaandelen, zoals miljardair John Paulson. Hij zit niet alleen in het GLD goudfonds, maar heeft daaaast ook een belang genomen in een aantal mijnbouwbedrijven.

Terugblik

De goudprijs (en zilverprijs) steeg in 2012 in alle negen valuta die Goldprice.org in de tabel op haar website heeft opgenomen. Het meest opvallend is de stijging in Japanse yen, want in deze valuta uitgedrukt werd goud in 2012 maar liefst 20% duurder. Dat staat in sterk contrast met de 7% winst in dollars en de 4,9% koersstijging in euro's. De financiele markten hebben het plan van de Japanse premier Abe om de waarde van de yen te onderdrukken blijkbaar al enigzins ingeprijsd. Op Goldmoney verscheen een overzicht van de goud- en zilverprijs in maar liefst 164 verschillende valuta. Hieruit konden we opmaken dat bijna alle valuta in 2012 aan waarde verloren hebben ten opzichte van zowel goud als zilver.

In 2012 bereikte de goudprijs in euro's een all-time high van bijna €1.380 per troy ounce en €44.300 per kilo. Sindsdien is de goudprijs met meer dan 8% gezakt, maar is de stijgende trend van goud nog niet doorbroken. De hoogste zilverprijs van 2012 werd eind februari bereikt, toen een kilo voor €882 van de hand ging. Later dat jaar kwam de prijs nog boven de €860 per kilo, maar het record van februari werd niet meer gebroken. Afgelopen vrijdag stond de zilverprijs ruim 17% lager dan de piek van februari 2012. In die zin was 2012 een minder goud jaar voor iedereen die goud (of zilver) kocht met het doel er geld aan te verdienen. Iederen die zijn positie in goud (of zilver) wilde uitbreiden kon in 2012 verschillende keren op 'koopjesjacht'.

Aandelen

De AEX-index wist in de eerste week van het nieuwe jaar 2% te winnen, terwijl de S&P 500 index zelfs 2,5% omhoog ging. Het optimisme op de aandelenmarkt werd mede gedreven door het 'akkoord' omtrent de fiscal cliff. Het begrotingstekort van Amerika is daarmee overigens nog lang niet opgelost. Het tekort is nog steeds honderden miljarden dollars per jaar, mijlen ver weg van het gebalanceerde budget dat Obama zegt na te streven. Rond februari of maart mag de volgende horde alweer genomen worden, want dan zal het schuldenplafond opnieuw opgerekt worden. Slechts een formaliteit, maar in 2011 kostte het de politieke partijen meer moeite om tot een akkoord te komen dan nu. Vanaf maart zal er ook weer opnieuw onderhandeld worden over bezuinigingen van de 'fiscal cliff'. Die zijn door het akkoord een paar maanden uitgesteld, maar ze zijn nog niet van de baan. Het is de vraag wat de beurzen met dit vooruitzicht zullen gaan doen.

Goudprijs in euro's per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro's per kilo (Bron: Goudstandaard)