Goud en zilver report (Week 16)

De goudprijs daalde de afgelopen week van €949,59 naar €937,60 per troy ounce, een verlies van 1,26%. Ook zilver werd de afgelopen week weer wat goedkoper, de prijs van het grijze metaal zakte van €462,86 naar €457,18 per kilogram. Omgerekend is dat een daling van 1,23%.

Door een zware verkoopgolf ging de goudprijs op dinsdag met meer dan 2,5% onderuit. Op een gegeven moment werd er voor een half miljard aan goud aangeboden op de termijnmarkt, een order die de markt niet direct kon verteren. Om extreme volatiliteit in de markt te voorkomen werd de handel in papiergoud voor een duur van tien seconden stilgelegd. Het is geen nieuws meer voor beleggers die de goudkoersen al langer volgen, want dit soort onderbrekingen komen met enige regelmaat voor. De goudprijs kan altijd omlaag worden gemanipuleerd, omdat er geen rem zit op de hoeveelheid goud die handelaren op papier kunnen beloven…

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

In dollars gingen de prijzen van goud en zilver ook onderuit. De goudkoers daalde van $1.318,30 naar $1.295,56 per troy ounce (-1,72%), terwijl de zilverkoers van $19,99 naar $19,65 per troy ounce (-1,7%) zakte. Het grotere verlies in dollars weerspiegelt een sterkere dollar. De EUR/USD wisselkoers zakte van $1,3886 naar $1,381, een bescheiden daling van 0,5%. De euro blijft relatief sterk, ook als we dat in historisch opzicht bekijken. Opvallend is dat de euro sinds de zomer van 2012 alleen maar in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar. Het omslagpunt kwam eind juli 2012, het moment waarop ECB-president Draghi kenbaar maakte dat hij “alles zou doen om de euro te redden”. In de volgende grafiek van Yahoo Finance is dat omslagpunt goed te zien.

Euro blijft sterk ten opzichte van de dollar

De euro is alleen maar sterker geworden na de belofte van Draghi uit 2012 (Bron: Yahoo Finance)

WGC en Thomson Reuters GFMS

Vanwege het paasweekend werd er vrijdag niet gehandeld in edelmetalen. Gelukkig kregen beleggers de afgelopen week wel veel nieuws te verteren. Zowel de World Gold Council (WGC) als Thomson Reuters GFMS brachten deze week dikke rapporten uit over de fysieke goudmarkt. De WGC richtte zich specifiek op de Chinese goudmarkt en behandelt in een 64 pagina’s tellend rapport de geschiedenis en de cijfers van de Chinese goudmarkt. Uit het rapport komt naar voren dat inmiddels 26% van het jaarlijks publiek verhandelde goud richting China gaat. In 2007 werd China al de grootste producent van goud, maar nu is ze ook met afstand de grootste afnemer van fysiek goud op de wereldmarkt. De WGC verwacht dat de Chinese goudmarkt in omvang zal blijven toenemen, omdat Chinezen het bezit van fysiek goud beschouwen als een goede manier om spaarvermogen te beschermen tegen valutarisico. En terwijl men in de Westerse wereld de voorkeur geeft aan gouden munten en goudbaren, kiezen de Chinezen overwegend voor sieraden. Vooral 24 karaat goud blijkt populair te zijn.

Het rapport van Thomson Reuters is twee keer zo dik, maar beschrijft de wereldwijde goudmarkt. In hun Gold Survey 2014 blikken ze terug op het afgelopen jaar, waarin een recordhoeveelheid fysiek goud verhandeld werd. Ondanks (of juist dankzij) de prijsdaling steeg de vraag naar gouden sieraden met ruim 18% en werd er ruim 31% meer gewicht aan goudbaren verhandeld. Marketupdate maakte een uitgebreide samenvatting van de Gold Survey 2014. Uit het rapport haalden we onder meer de volgende grafiek, die de goudprijs naast de dollarindex plaatst.

Grafiek: Goudprijs versus dollarindex

Grafiek: Goudprijs versus dollarindex

Palladium in de lift

De afgelopen week bereikte de prijs van een troy ounce palladium het hoogste niveau sinds 2011. Het edelmetaal, dat voornamelijk gebruikt wordt in de auto-industrie, geniet de laatste maanden veel belangstelling bij beleggers. De markt anticipeert op krapte in het aanbod van palladium, omdat er aan de aanbodzijde van de markt wat verstoringen zijn. In Zuid-Afrika zijn er begin dit jaar al veel stakingen geweest in de mijnbouwsector. Daar bovenop komt extra onzekerheid over het aanbod van palladium uit Rusland. Beleggers verwachten dat sancties tegen Rusland invloed zullen hebben op het aanbod van palladium, waardoor de prijs zal stijgen. Kijken we naar het koersverloop van palladium over de afgelopen jaren, dan zien we dat dit metaal het in de schaduw van goud en zilver veel beter gedaan heeft. Daarmee is niet gezegd dat palladium een betere keus is dan goud. De prijs van het ene metaal wordt met name gedreven door de industriële vraag, terwijl de prijs van het andere metaal door politieke factoren gestuurd wordt.

5-year-palladium

De prijs van palladium bleef de afgelopen jaren op peil (Bron: (Palladiumprice.org)