Goud en zilver report (Week 1)

Na een bijna onafgebroken prijsdaling in 2013 begint het nieuwe jaar met een stevige plus voor zowel goud als zilver. De goudkoers steeg van €882,54 naar €910,33 per troy ounce (+3,15%), terwijl de zilverkoers van €469,64 naar €476,78 per kilogram opveerde (+1,52%). Voor het eerste sinds drie weken doet goud het op de termijnmarkt weer beter dan het edelmetaal dat bekend staat als het ‘poor man’s gold’.

In dollars klom de goudkoers van $1.213,01 naar $1.236,94 per troy ounce (+1,97%) en steeg de prijs van zilver van $20,08 naar $20,16 per troy ounce (+0,4%). De kleinere uitslagen in de dollarprijs weerspiegelen een daling van de euro ten opzichte van de dollar. Stond de wisselkoers vorige week nog op 1,3751 dollar per euro, op het moment van schrijven is dat 1,3590. Vergeleken met een week geleden is dat een daling van 1,17%. Vooralsnog weet de euro niet door de 1,40 te breken en houden twee valuta elkaar in evenwicht.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilo

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

“De VS onderdrukt de goudprijs om de dollar te beschermen”

Afgelopen week plaatste Koos Jansen op zijn blog een vertaling van een toespraak die Sun Zhaoxue vorig jaar gehouden heeft over goud. Zhaoxue is directeur van de China Gold Association en de China Gold Group (het grootste goudmijnbedrijf van China) en heeft dus een invloedrijke positie in de goudmarkt. In de betreffende speech zegt hij dat de goudprijs in 2013 met voorbedachte rade omlaag is gebracht en dat het onderdrukken van de goudprijs onderdeel is van de valutaoorlog.

Ook zegt Zhaoxue dat er met de komst van de euro een alternatief was geboren voor de dollar. Een alternatief dat steeds bedreigender is geworden voor de dollar. Ten tijde van de Europese schuldencrisis waren de vele afwaarderingen van Europese overheden door Amerikaanse kredietbeoordelaars vooral politiek gedreven, aldus Zhaoxue.

Een interessant artikel dat zeker de moeite waard is, net als de comments onder het artikel van Koos Jansen.

Perth Mint verkocht 41% meer goud in 2013

Het is te makkelijk om alleen naar de goudprijs te kijken als indicator voor de wereldwijde vraag naar goud, maar de praktijk ligt wat genuanceerder. Zo verkocht niet alleen de US Mint een recordhoeveelheid zilver, maar wist ook de Australische Perth Mint records te verbreken. In 2013 verkocht ze 41% meer gouden munten en baren dan het jaar daarvoor. Ook de verkoop van zilver was veel groter. Er werd een derde meer volume verkocht in 2013 dan in 2012!

Perth Mint verkocht in 2013 veel meer goud en zilver

Perth Mint verkocht in 2013 veel meer goud en zilver

Waarom het goud moet blijven stromen

Onze lezer Floesh stuurde een interessante video door waarin de werking van de termijnmarkt voor goud wordt uitgelegd. Zeker de moeite waard om even te kijken!