Goud en zilver report (Week 14)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €941,82 naar €951,50 per troy ounce, een winst van 1,03% De zilverprijs steeg van €463,45 naar €468,52 per kilogram, een winst van 1,09%. Het was opnieuw een rustige week, ook in de markt voor fysiek goud en zilver. 

In dollars steeg de goudprijs van $1.295,31 naar $1.303,66 per troy ounce, een winst van 0,64%. De zilverprijs steeg van $19,83 naar $19,97 per troy ounce, een plus van 0,7%. De lagere winst in dollars laat zien dat de Amerikaanse munt weer iets is aangesterkt tegenover de euro. De wisselkoers daalde met 0,28% naar 1,3703 dollar tegenover de euro.

Even leek het erop dat de goudprijs weer aan een nieuwe opmars zou beginnen, maar in de tweede helft van maart werd een groot deel van de winst weer ongedaan gemaakt. In twee weken zakte de prijs van een kilo goud van meer dan €32.000 naar minder dan €30.000. Beleggers worden weer afwachtend en kunnen vooralsnog geen richting kiezen.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Banencijfer geeft goudprijs impuls

De publicatie van het Amerikaanse banencijfer op vrijdag gaf een kleine impuls aan de prijzen van beide edelmetalen. De banengroei van 192.000 week niet veel af van de verwachting (200.000), maar het werkloosheidspercentage ging tegen de verwachting in niet verder omlaag. Die bleef gelijk op 6,7%. Na publicatie van het banencijfer brak de goudprijs door de $1.300 per troy ounce en kwam de zilverprijs weer boven de $20. Afgezien daarvan gebeurde er de afgelopen week vrij weinig in de markt.

Nederlands oorlogsgoud komt niet terug

De Volkskrant schreef zaterdag een interessant artikel over het Nederlandse oorlogsgoed. Tijdens de bezetting van Nederland haalden de Duitsers 150 ton goud weg uit de Nederlandse goudkluis, goud dat aan de Zwitsers werd doorverkocht in ruil voor sterke valuta. Met de opbrengst kochten de Duitsers goederen voor de oorlogsindustrie.

Na de oorlog kreeg Nederland slechts de helft van dit gestolen goud terug. De resterende 70 ton, die met de huidige goudprijs ene waarde van circa €2 miljard heeft, krijgen we niet meer terug. Uiteraard is dat goud er nog wel, maar in 2000 besloot het toenmalige Nederlandse kabinet dat goud niet meer te claimen. Dit besluit werd om onduidelijke reden niet naar buiten gebracht. Het kwam weer aan het licht toen CDA’er Eddy van Hijum Kamervragen stelde aan minister Dijsselbloem van Financiën over dit goud.

De Zwitsers beroepen zich op een vlak na de oorlog gesloten verdrag. Zwitserland betaalde toen 250 miljoen frank voor het herstel van Europa, met als voorwaarde dat ze gevrijwaard zou blijven van toekomstige claims op het ‘oorlogsgoud’.

Roel Janssen publiceerde onlangs een boek over het gestolen Nederlandse goud, getiteld “Fout Goud“.

Fout Goud door Roel Janssen

Fout Goud door Roel Janssen

Premie goud Shanghai

Afgelopen maandag schreef Bloomberg dat de premie op goud in Shanghai was gezakt naar het laagste niveau in anderhalf jaar tijd. Voorheen betaalde men in China een premie op goud ten opzichte van de wereldmarktprijs, maar daar is nu een einde aan gekomen. Volgens Bloomberg heeft dat te maken met een afnemende vraag naar goud en met arbitrage vanuit buurlanden. Als die het goud met winst kunnen exporteren naar China zullen ze dat net zo lang blijven doen, totdat de premie verdwenen is. Dat punt zou nu bereikt zijn.

China importeerde in de eerste twee maanden van dit jaar meer goud dan in dezelfde periode van vorig jaar. Deze cijfers suggereren dat de vraag naar goud – hoewel die misschien iets gedaald is – nog steeds zeer groot is.

China blijft veel goud kopen

China blijft veel goud kopen