Goud en zilver report (Week 19)

De goudprijs bleef afgelopen week vrijwel onveranderd, want de koers ging in een week tijd van €936,91 naar €936,63 per troy ounce. De zilverprijs zakte van €451,81 naar €447,68 per kilo, een verlies van 0,91%. Hoewel de prijzen op weekbasis bezien weinig van hun plek kwamen, was er gedurende de week opnieuw genoeg volatiliteit. Zo gingen de prijzen van beide edelmetalen woensdag in de aanloop naar de persverklaring van de Federal Reserve met ruim anderhalf procent onderuit. Janet Yellen zei eigenlijk niet veel nieuws. Ze uitte wel haar zorgen over de arbeidsmarkt, omdat het werkloosheidspercentage nog steeds op een relatief hoog niveau ligt en veel mensen gedwongen een parttime baan hebben. Ondanks de lage officiële inflatie gaat de Amerikaanse centrale bank door met de afbouw van het stimuleringsprogramma. Desondanks blijft de Fed de actuele ontwikkelingen volgen en daar het monetaire beleid op afstemmen.

In dollars zakte de goudprijs van $1.300,15 naar $1.288,72 per troy ounce (-0,88%) en ging de zilverprijs van $19,50 naar $19,16 per troy ounce (-1,74%). De wisselkoers tussen de euro en de dollar zakte op weekbasis van 1,3871 naar 1,3758 (-0,81%), maar op donderdag tikte de EUR/USD nog bijna de 1,40 aan. De Europese munt bereikte het hoogste niveau ten opzichte van de dollar sinds oktober 2011, nadat ECB-president Draghi bekendmaakte de rente ongewijzigd te laten op 0,25%. De financiële markten verwachten dat Draghi vroeg of laat actie zal ondernemen, omdat de waarde van de euro als gevolg van de zeer lage inflatie blijft oplopen ten opzichte van de dollar. sinds de zomer van 2012, toen Draghi bekend maakte alles te doen om de euro te redden, is de waarde van onze munt met 13% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Dat terwijl er ook in Europa nauwelijks economisch herstel is geweest (zie werkloosheidscijfers, faillissementen enzovoort).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Euro bereikte donderdag hoogste wisselkoers sinds oktober 2011

Euro bereikte donderdag hoogste wisselkoers sinds oktober 2011 (bron: Yahoo Finance)

Kitco vroeg een panel van goudhandelaren, bankiers, futureshandelaren en technisch analisten over hun verwachting voor de goudprijs voor de komende week. Van de 24 respondenten voorzagen er elf een daling van de goudprijs en waren er zes positief. De resterende zeven respondenten waren neutraal.

Nieuwe goudsmelterij in Dubai

Deze week schreven we over een nieuwe goudsmelterij die momenteel in aanbouw is in Dubai. Deze smelterij krijgt een capaciteit van 1.400 ton goud en 600 ton zilver per jaar, waarmee de Verenigde Arabische Emiraten zich in één keer goed op de kaart zetten als het Zwitserland van het Midden-Oosten. Om de cijfers in perspectief te zetten, alle smelterijen in Zwitserland hebben gezamenlijk een smeltcapaciteit van 3.000 ton per jaar. In Dubai kan momenteel 850 ton goud op jaarbasis gesmolten worden. De wereld maakt zich steeds minder afhankelijk van de Westerse economieën, ook als het gaat om de fysieke goudmarkt. We zien het zwaartepunt van de goudmarkt langzaam verschuiven van New York, Londen en Zwitserland naar onder meer Hong Kong, Singapore en Dubai. Lees meer op Goudstandaard.

Dubai kan vanaf 2015 veel meer goud verwerken met nieuwe smelterij

Dubai kan vanaf 2015 veel meer goud verwerken met nieuwe smelterij

Royal Canadian Mint breekt verkooprecord

Het Canadese munthuis heeft in 2013 zeer goede zaken gedaan. Net als de US Mint wist het in 2013 een recordhoeveelheid zilveren munten te produceren en te verkopen. Het vorige record behaalden beide munthuizen in 2011, toen zilver een spectaculaire stijging naar $49 per troy ounce liet zien. Toen waren de munten al niet aan te slepen, maar in 2013 was dat nog meer het geval. De Royal Canadian Mint verkocht vorig jaar 28,2 miljoen zilveren Maple Leaf munten, tegenover 23,1 miljoen in 2011. Om de cijfers in perspectief te plaatsen: de munthuizen van Canada en de VS verkochten in 2013 gezamenlijk 70,9 miljoen troy ounce aan zilveren munten, wat gelijk staat aan bijna 10% van de totale mijnbouwproductie in dat jaar. Lees meer op de nieuwspagina van Doijer & Kalff.

Recordaantal zilveren Maple Leaf munten verkocht in 2013

Recordaantal zilveren Maple Leaf munten verkocht in 2013

Perth Mint ziet verkoop goud en zilver dalen

Het jaar 2013 was voor alle munthuizen een spectaculair jaar, zo ook voor de Australische Perth Mint. Maar dit jaar loopt het alles behalve storm. Het contrast met vorig jaar is bijzonder groot, zoals ook de volgende grafieken van Goudstandaard laten zien. De Perth Mint verkoopt al vier maanden op rij minder goud. vooral in de afgelopen maand was het verschil met vorig jaar schrikbarend groot. Toen gaf een forse prijsdaling nog een impuls aan de fysieke goudmarkt. Een jaar verder is de goudprijs nog steeds relatief laag en zien potentiële kopers minder reden om toe te slaan. De hele markt is op dit moment afwachtend op wat de prijzen van goud en zilver gaan doen. De verkoop van zilveren munten zakte ook verder weg in de maand april.

Perth Mint ziet verkoop goudbaren en gouden munten dalen

Perth Mint ziet verkoop goudbaren en gouden munten dalen

Ook de verkoop van zilver loopt dit jaar terug

Ook de verkoop van zilver loopt dit jaar terug

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo