Goud en zilver report (Week 21)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €944,52 naar €948,21 per troy ounce, een winst van 0,39%. De zilverprijs klom van €454,92 naar €458,95 per kilo, een plus van 0,89%. In dollars bleef de goudprijs vrijwel gelijk. Stond deze vorige week bij sluiting van de handel op $1.293,46 per troy ounce, afgelopen vrijdag was dat $1.292,72. De zilverprijs ging wel iets omhoog, van $19,38 naar $19,46 per troy ounce. Dat is een winst van 0,41%.

Net als vorige week kwamen de prijzen van beide edelmetalen nauwelijks van hun plaats. De markt weet vooralsnog geen richting te kiezen, een fenomeen dat zich ook laat zien op de aandelenmarkt. De volatiliteitsindicator van de Amerikaanse S&P 500 (VIX) zakt langzaam maar zeker richting het niveau van begin 2007.

De historie wijst uit dat de volatiliteit gedurende ene lange periode kan dalen, om vervolgens ineens weer uit te breken. Voorbeelden daarvan zijn het uitbarsten van de financiële crisis in 2008 en het oplaaien van de Europese schuldencrisis in 2011. Het zijn deze schokken waar je je als belegger tegen kunt wapenen door spreiding aan te brengen in de portefeuille en wat meer cash opzij te zetten.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Uitstroom goud-ETF’s gestopt?

Deze week bracht de World Gold Council rapport uit over de fysieke goudmarkt in het eerste kwartaal van dit jaar. Daaruit blijkt dat de vraag naar fysiek goud vrijwel even groot was als in dezelfde periode van vorig jaar, maar dat de samenstelling van de vraag opnieuw sterk verschoven was. Werd er vorig jaar nog veel goud uit ETF’s geliquideerd, dit jaar droogde dat aanbod bijna volledig op. Er werd dus minder papiergoud verkocht, maar tegelijkertijd daalde ook de verkoop van gouden munten en goudbaren aanzienlijk. Netto waren deze twee veranderingen vrijwel even groot, met als resultaat dat de totale vraag op een paar ton na gelijk was als in dezelfde periode van vorig jaar.

Hieruit kunnen we concluderen dat er, ondanks de veel lagere goudprijs, er nog steeds evenveel belangstelling is voor het gele metaal. Maar anders dan vorig jaar is er een minder sterke voorkeur voor het bezit van fysiek goud boven het bezit van ‘papiergoud’ in de vorm van ETF aandelen. Lees hier de volledige samenvatting van het rapport.

De verschuiving van ETF’s naar fysiek goud stopte in het eerste kwartaal van 2014

De verschuiving van ETF’s naar fysiek goud stopte in het eerste kwartaal van 2014

Rusland kocht 28 ton goud

Rusland heeft in april 28 ton goud gekocht, de grootste maandelijkse aankoop van het land sinds mei 2010. De centrale bank van Rusland koopt vooral goud op dat in eigen land geproduceerd is. Commerciële banken kopen een deel van de binnenlandse goudproductie en verkopen dat door aan de centrale bank. De Russische centrale bank beschikt inmiddels over 1.070 ton goud, een viervoud van wat er in 2005 in de kluis lag. Opvallend was dat Rusland een maand eerder nog een vijfde deel van haar dollarreserves van de hand deed.

Rusland is dol op goud

Rusland is dol op goud

“Goud blijft belangrijk onderdeel monetaire reserves”

Veel duidelijker dan dit kan het niet worden. Verschillende Europese centrale banken en de ECB brachten deze week een klein persbericht naar buiten, waarin staat dat het Central Bank Gold Agreement opnieuw met vijf jaar verlengd wordt. Een kleine intentieverklaring, waarin ondergetekenden kenbaar maken niet langer een substantiële hoeveelheid goud op de markt te zullen brengen. Een bullish signaal voor goud, aangezien opkomende markten nog steeds massaal goud kopen. Bedenk goed dat Europese centrale banken tot en met 2009 een stabiele aanvoer van goud verzekerden, door jaarlijks honderden tonnen goud te verkopen.

Door tot en met 2009 goud te verkopen ondersteunden Europese landen het dollarsysteem. Maar tegelijkertijd creëerde ze met de verkoop van goud ook draagvlak voor een nieuw monetair systeem, waarin goud naar marktprijs gewaardeerd wordt. Dit is de eerste stap richting een systeem waarin goud terugkeert in haar rol als monetaire reserve.

Europese centrale banken verkopen niet veel goud meer

Europese centrale banken verkopen niet veel goud meer