Goud en zilver report (Week 24)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €1.049,18 naar €1.057,60 per troy ounce (+0,8%), terwijl de prijs voor een kilo zilver vrijwel onveranderd bleef op iets meer dan €456. In dollars steeg de goudprijs van $1.181,54 naar $1.200,14 (+1,57%) per troy ounce, het hoogste niveau in drie weken tijd. De dollar verzwakte ten opzichte van de dollar en als gevolg van dit wisselkoerseffect ging ook de prijs van zilver in dollars wat omhoog, van $15,97 naar $16,11 per troy ounce (+0,88%).

Door de situatie in Griekenland steeg de vraag naar fysiek goud en zilver, ook in ons land. Hollandgold en Goudstandaard zagen de afgelopen dagen een flinke stijging van de omzet. Beleggers die zich zorgen maken over de economie besluiten een deel van hun vermogen om te zetten in edelmetalen.

goudprijs-21juni2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-21juni2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Euro stijgt??

Terwijl we dagelijks op de hoogte worden gebracht van de problemen in Griekenland en de moeizame onderhandelingen tussen de Griekse regering en haar schuldeisers zien we de euro stijgen ten opzichte van de dollar. Vergeleken met het begin van deze week staat de wisselkoers anderhalve cent hoger (van $1,120 naar $1,135). Dat lijkt tegenstrijdig, maar dat hoeft niet zo te zijn.

De financiële markten beginnen zich langzaam maar zeker te beseffen dat het wegstrepen en afschrijven van schulden een mogelijkheid is. Dat is positief voor de euro, want het alternatief zou zijn om meer euro’s in de economie te pompen en daarmee de waarde van slechte leningen hoog te houden. Zetten we deze twee opties naast elkaar (afschrijving van schulden versus nieuwe ronde van stimulering), dan zien we dat de eerste optie vooral schadelijk is voor de schuldeisers en de tweede optie vooral schadelijk is voor de waarde van de valuta zelf. Als Europa de weg kiest van herstructureren en kwijtschelding van schulden kan dat de wisselkoers versterken.

eur-usd-21juni2015

Euro wordt sterker tegenover de dollar (Bron: Yahoo Finance)

China krijgt meer zeggenschap over goudprijs

Deze week werd bekend dat de Bank of China is toegelaten tot de nieuwe LBMA Gold Fix. Het is de eerste Chinese bank die invloed kan uitoefenen op de dagelijkse referentieprijs van goud. Drie maanden geleden werd de traditionele Londen Gold Fixing vervangen door een meer transparante elektronische fixing. Aan deze fixing kunnen banken van over de hele wereld meedoen. Met de insluiting van een Chinese bank kan de goudprijs fixing een betere weerspiegeling geven van de wereldwijde goudprijs.

Texas haalt goud weg uit New York

Met de acceptatie van een nieuw wetsvoorstel mag Texas een eigen goudkluis bouwen voor de opslag van edelmetalen. Zodra deze kluis gereed is komt er $1 miljard aan goud in te liggen dat nu nog bewaard wordt bij de New York Federal Reserve. Met de ondertekening van dit wetsvoorstel door gouverneur Greg Abbott heeft Texas de primeur met een goudkluis op ‘staatsniveau’. Lees verder op Goudstandaard.

silver-vault

Texas wil haar goud dichter bij huis bewaren