Goud en zilver report (Week 28)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €969,89 naar €983,55 per troy ounce, een winst van 1,41%. De zilverprijs kwam de afgelopen week weer boven de €500 per kilogram, een niveau dat we al enige tijd niet meer gezien hebben. In een week tijd steeg de prijs van €498,98 naar €506,53, een plus van 1,51%. In dollars steeg de goudprijs van $1.320,92 naar $1.338,80 (+1,35%) en de zilverprijs van $21,15 naar $21,44 per troy ounce (+1,37%).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Grafiek: Goud stroomt richting Azië

Deze week publiceerde Marketupdate een exclusieve grafiek die de stroom van goud richting Azië goed in beeld brengt. Op basis van cijfers van de Zwitserse douane construeerden we een overzicht van de landen (en continenten) die het meeste goud naar Zwitserland brengen en landen die juist het meeste goud uit Zwitserland weghalen.

Zwitserland fungeert als een knooppunt voor de fysieke goudhandel en geeft om die reden een goed beeld van de goudstromen in de wereld. Hoewel de cijfers alleen betrekking hebben op de eerste vijf maanden van 2014 is de trend duidelijk: het goud stroomt massaal richting het Verre Oosten en in mindere mate ook richting het Midden-Oosten. Lees het volledige verslag hier.

Goud stroomt richting Azië, zo blijkt uit de cijfers van de Zwitserse douane

Goud stroomt richting Azië, zo blijkt uit de cijfers van de Zwitserse douane

LBMA kiest nieuwe fixing zilverprijs

Twee maanden geleden kwam plotseling het bericht naar buiten dat de zilver fixing zou ophouden te bestaan. Er waren nog maar drie banken over die de dagelijkse fixing voor hun rekening namen, waarvan er één (Deutsche Bank) bezig was haar zetel te verkopen. Daarop besloten de betrokken banken dat de fixing op 14 augustus zou stoppen.

Vanuit de zilvermarkt was er echter nog steeds behoefte aan een fixing, omdat daarmee makkelijker zou zijn grote volumes te verhandelen. Met nog een maand te gaan komt de Londen Bullion Market Association (LBMA) met een oplossing. In de toekomst worden de CME Group en Thomson Reuters GFMS verantwoordelijk voor de fixing van de zilverprijs, zo lezen we op Kitco.

De LBMA hield een enquête onder de grote spelers in de zilvermarkt en die gaven hun voorkeur aan deze optie. De CME Group zal het platform in elkaar zetten voor de zilver fixing, terwijl Thomson Reuters belast wordt met de administratie en het bestuur. Zodra hier meer details over bekend worden gemaakt zullen we daar uiteraard bericht van doen op Marketupdate.

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken hebben in mei opnieuw netto goud aan hun reserves toegevoegd, zo lezen we op Goudstandaard. Rusland voegde 9,5 ton goud aan de voorraad toe, terwijl Turkije haar goudreserve met 6 ton zag toenemen. In Turkije wordt het goud dat commerciële banken aanhouden als reserve ook tot de nationale goudvoorraad gerekend. Verder was ook Kazachstan wederom actief op de goudmarkt, al was de aankoop in mei beperkt tot 2,7 ton. Door een opeenstapeling van kleine aankopen heeft het Centraal-Aziatische land inmiddels een plek veroverd in de top 25 van grootste goudvoorraden ter wereld.

Rusland kocht in mei opnieuw goud bij

Rusland kocht in mei opnieuw goud bij