Goud en zilver report (Week 29)

De goudprijs zakte de afgelopen week van €1.047,21 naar €1.001,41 per troy ounce (-4,37%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €441,43 naar €430,27 ging (-2.,53%). Begin deze week kwamen de prijzen van beide edelmetalen onder druk te staan door grote verkooporder op de goudmarkt, waardoor de koersen onder een belangrijk steunniveau zakten. De rest van de week bleef het sentiment op de markt voor goudcontracten zwak, omdat men steeds meer rekening houdt met een renteverhoging in de VS.

Andere factoren die op de achtergrond wellicht een rol speelden waren het akkoord over Griekenland van vorige week en de publicatie van de Chinese goudvoorraden. China voegde in zes jaar tijd iets meer dan 600 ton goud aan haar reserves toe, minder dan waar veel beleggers op rekenden. Door het akkoord over de bezuinigingen in Griekenland is de vrees voor een ‘Grexit’ ook weer naar de achtergrond verdwenen. Dat bracht de rust terug op de financiële markten.

goudprijs-26juli2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-26juli2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Rusland en China blijven goud kopen

Ondanks het feit dat de goudprijs al wat langer in een dalende trend zit en deze week het laagste niveau in vijf jaar bereikte (in dollars, niet in euro) blijven opkomende grootmachten als China en Rusland goud kopen. China breidde haar officiële reserve uit tot 1.658 ton, terwijl Rusland in de maand juni weer veel goud aan haar voorraad toevoegde. Om precies te zijn 25 ton. De goudreserve van het land is nu al meer dan vier keer zo groot als tien jaar geleden, een significante wijziging van de strategie.

umicore-goudbaarParticulieren kopen meer goud

Terwijl de goudprijs daalt zien we bij Goudstandaard en Hollandgold juist een explosieve toename in de vraag naar edelmetalen. Eerst waren vooral de zilveren munten populair, maar nu de munthuizen de vraag niet aankunnen en geen nieuwe bestellingen meer aannemen verschuift de focus van beleggers en spaarders naar de kleine goudbaren van 50 tot en met 250 gram.

Goudmijnen in de uitverkoop

De goudmijnen zijn door de daling van de goudkoers een stuk goedkoper geworden. De koersen van de meeste mijnen daalden afgelopen maandag al naar het laagste niveau in 6,5 jaar. Het verhaal is bekend: de winstmarge van de mijnen is als een hefboom op de goudprijs en bij een prijsdaling moeten de mijnen genoegen nemen met een lagere opbrengst. In veel gevallen ligt de kostprijs van een troy ounce goud al hoger dan de opbrengst. Toch leidt dat nog niet tot de uitval van productiecapaciteit. Integendeel, er kwam de afgelopen jaren juist steeds meer goud uit de mijnen.

gold-production-climbs

Productie goudmijnen blijft toenemen