Goud en zilver report (Week 3)

De goudkoers steeg afgelopen week van €913,09 naar €926,08 per troy ounce, een bescheiden winst van 1,42%. De zilverprijs was afgelopen vrijdag bij sluiting van de handel €482 per kilogram, een winst van 1,65% ten opzichte van de slotkoers van  €474,16 een week eerder. De grafieken van de goudkoers en de zilverkoers laten grote bewegingen laten zien, maar uit de schaal op de verticale as valt af te leiden dat het eigenlijk nergens over gaat. Het nieuws dat er komt uit de goudmarkt heeft vooralsnog weinig impact op de goudhandel.

In dollars steeg de goudprijs van $1.248,34 naar $1.254,02 per troy ounce, een verwaarloosbare plus van 0,45%. De prijs van zilver steeg de afgelopen week van $20,16 naar $20,30 per troy ounce, een koerswinst van 0,69%. De lagere winst in dollars laat zien dat de Amerikaanse munt weer iets is aangesterkt tegenover de euro. Betaalde men eind vorige week nog $1,3607 voor een euro, afgelopen vrijdag was dat met $1,3538 een half procentje minder.

We hebben de indruk dat veel speculanten en beleggers in afwachting zijn van de FOMC meeting van 28 en 29 januari. Nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van tapering kunnen de koersen van beide edelmetalen weer in beweging brengen.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Chinese goudmarkt

De macht van de Chinezen lijkt met de dag toe te nemen, ook in de goudmarkt. China is volgens de cijfers die bij ons bekend zijn niet alleen de grootste producent, maar ook de grootste afnemer van goud. Dat betekent dat er ook veel goud geïmporteerd wordt. Om de verschuiving van goud richting het Oosten te stroomlijnen heeft de Chinese centrale bank nieuwe licenties uitgegeven aan de Australia and New Zealand Banking Group (ANZ) en HSBC om goud te verhandelen op de Shanghai Gold Exchange (SGE). Het zijn de eerste buitenlandse banken die worden toegelaten tot dit handelsplatform.

Door meer banken toe te laten tot de SGE kan er in theorie meer goud ingevoerd worden. In april vorig jaar, toen de goudprijs in zeer korte tijd met meer dan 10% onderuit ging, konden de banken op de SGE niet voldoende goud aanleveren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Daarop steeg de premie op de Chinese goudmarkt naar recordhoogte.

Vrijwel gelijktijdig met dit nieuws kwam er nog een andere belangrijke ontwikkeling op de Chinese goudmarkt aan het licht. De Shanghai Gold Exchange wil binnen de vrijhandelszone van Shanghai een nieuw platform opzetten waar goudcontracten rechtstreeks in Chinese yuan afgehandeld kunnen worden. Hiermee geeft China extra waarde aan de yuan als internationale handelsmunt. Afgelopen donderdag deden we op Marketupdate al uitgebreid verslag van deze nieuwe ontwikkeling.

Fixing goudkoers

Eind november werd de schijnwerper opeens op de fixing van de goudkoers gezet. De Duitse en de Britse toezichthouders willen, in het verlengde van het Libor-schandaal, onderzoeken of de fixing van de goudprijs voordelen oplevert voor de vijf banken die bij dit proces betrokken zijn. Na dit bericht is het stil gebleven, maar afgelopen vrijdag kwamen er opeens weer nieuwe ontwikkelingen in deze zaak. Zo wil Deutsche Bank per direct afstand nemen van haar rol in de goudprijs fixing. Wat heeft de bank te verbergen? We blijven deze ontwikkelingen op de voet volgen.

Comex claims: 112 op 1

De direct beschikbare goudvoorraad in de Comex is de laatste tijd sterk afgenomen. Alleen in 2013 kromp de ‘Eligible’ voorraad met bijna 90% en dit jaar lijkt de daling verder voort te zetten. Als gevolg van deze ontwikkeling staan er vandaag de dag 112 claims op goud tegenover iedere troy ounce ‘Eligible’ goud in de Comex. Is dit een ontwikkeling waar we ons zorgen om moeten maken? Volgens Don Harrold van Daytradeshow valt dat nog wel mee.

Comex claims per ounce stijgt naar 112:1

Comex claims per ounce stijgt naar 112:1 (Bron: Jesse’s Café Américain)