Goud en zilver report (Week 3)

De goudprijs is de afgelopen week gestegen van €1.032,63 naar €1.107,43 per troy ounce, een winst van 7,24%. Dat is het hoogste niveau sinds mei 2013. De zilverprijs steeg zelfs met 10,3%, van €448,39 naar €494,60 per kilogram. Voor zilver is dat het hoogste niveau sinds eind juli vorig jaar.

De prijzen schoten deze week omhoog, nadat bekend werd dat Zwitserland stopt met het onderdrukken van de koers van de Zwitserse franc. Deze maatregel bracht op de valutamarkt een grote aardverschuiving met zich mee, want de munt werd in één klap 30% meer waard ten opzichte van de euro. Uiteindelijk stabiliseerde de franc op een wisselkoers van ongeveer één franc per euro, terwijl de Zwitserse centrale bank drie jaar lang een wisselkoers van 1,20 franc per euro verdedigd heeft.

Nu de Zwitserse centrale bank de opwaartse druk op de franc vrijlaat worden ook de gevolgen voor de euro zichtbaar. De munt – die al een half jaar onder druk staat – ging nog verder omlaag. Op het moment van schrijven is de wisselkoers met de dollar $1,1561, het laagste niveau sinds 2006.

goudprijs-18jan2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-18jan2015

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Zwitserland kan gratis lenen

De grote bewegingen op de valutamarkt zorgen voor onrust en dat vertaalt zich in een vlucht naar veilige havens. We zagen de afgelopen week opnieuw de rente op langlopende staatsobligaties van de VS en diverse Europese landen zakken. De rente op Zwitserse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar werd deze week zelfs negatief. Dat terwijl de rente begin deze week nog op 0,21% stond. Beleggers moeten nu minimaal 15 of 20 jaar geld uitlenen aan de Zwitserse overheid, willen ze er geld aan overhouden.

In de Eurozone is nu al voor €1,2 biljoen aan vermogen uitgeleend zonder dat daar een positieve rentevergoeding tegenover staat. De verwachting is dat de rente de komende maanden nog verder omlaag zal gaan, omdat steeds meer spaarvermogen de voorkeur geeft aan veiligheid en liquiditeit boven rendement.

swiss-bond-yield

Rente Zwitserse 10-jaars lening zakt onder nul

Hedgefondsen in de problemen

Verschillende hedgefondsen en valutaplatformen zijn in de problemen gekomen door de ‘ontkoppeling’ van de Zwitserse franc. Het Everest Capitals Global Fund leed zoveel verlies door de ingreep van de Zwitserse centrale bank dat het fonds opgedoekt moet worden, aldus Bloomberg. Ook de broker Global Brokers NZ uit Nieuw-Zeeland ging deze week kopje onder door de plotselinge waardestijging van de Zwitserse franc. Wie zoekt zal nog veel meer voorbeelden vinden van hedgefondsen en valutahandelaren die ten onder zijn gegaan of die zware verliezen geleden hebben door de ingreep van de Zwitserse centrale bank. Op de beurs werden aandelen van grote Zwitserse bedrijven in de verkoop gedaan, omdat beleggers vrezen dat de exportpositie van grote bedrijven als Nestlé onder druk komt te staan. Afgelopen donderdag sloot de Zwitserse aandelenbeurs ruim 8% lager. Dat lijkt een koopje, maar voor de beleggers die eerst hun euro’s moesten omwisselen werden de aandelen op dezelfde dag juist meer dan 10% duurder! Volgens vermogensbeheerder Martien van Winden van Hoofbosch kunnen beleggers er hun voordeel mee doen, omdat de Zwitserse economie en veel grote bedrijven nog steeds gezond zijn.

Zwitsers gaan de grens over

De waardestijging van de franc kent winnaars en verliezers. Speculanten die aan de verkeerde kant van de ‘trade’ zaten hebben gegokt en verloren. De winnaars zijn de Zwitserse consumenten, die met het geld in hun portemonnee opeens 20% meer koopkracht hebben in de rest van de wereld. Het is dan ook niet vreemd dat de Zwitsers het afgelopen weekend massaal de grens overstaken om goedkoop inkopen te doen in eurolanden als Italië en Duitsland. Een korting van 20% op een nieuwe smartphone, tablet, televisie of horloge laat de Zwitser natuurlijk niet links liggen. “Het is alsof we opnieuw kerstmis kunnen vieren”, aldus een enthousiaste Zwitser.

suisse-euro-withdrawals2

suisse-euro-withdrawals

Zwitsers in de rij om goedkope euro’s te pinnen: “Het voelt alsof we opnieuw kerstmis kunnen vieren”