Goud en zilver report (Week 31)

De goudprijs daalde de afgelopen week van €973,55 naar €963,42 per troy ounce (-1,04%), terwijl de prijs voor een kilo zilver van €496,54 naar €486,79 zakte (-1,96%). In juni klom de zilverprijs uit een dal, na een zeer lange periode van dalende koersen. Een krachtige herstelrally leverde een plus van 10% op, maar in juli ging de prijs eigenlijk nergens heen. Voor goud is een soortgelijk patroon zichtbaar, al was de prijsstijging in juni iets minder groot.

We zien de markt voor fysiek goud is de laatste twee maanden weer een beetje aantrekken, maar het is nog steeds relatief rustig. De zomer is traditioneel een rustige periode voor de goudmarkt. zo lang de prijzen ongeveer op hetzelfde niveau blijven zien veel kopers geen aanleiding om snel de knoop door te hakken en posities te vergroten of te verkleinen.

In dollars zakte de goudprijs van $1.307,15 naar $1.293,77 per troy ounce (-1,02%) en daalde de zilverprijs van $20,73 naar $20,33 per troy ounce (-1,93%). De uitslagen laten zien dat de wisselkoers tussen de euro en de dollar vrijwel onveranderd is gebleven ten opzichte van een week geleden. We noteren op het moment van schrijven $1,3427 per euro.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Tip: Goudstandaard heeft haar grafiekenpagina vernieuwd. Vanaf nu kunt u ook de actuele koersen van platina en palladium raadplegen!

GFMS ziet vraag naar goud afnemen in China

Het GFMS registreerde in het tweede kwartaal van 2014 een daling van de vraag naar gouden sieraden vergeleken met een jaar eerder. Vorig jaar werd dit kwartaal nog gekenmerkt door recordverkopen, die het gevolg waren van een plotselinge daling van de goudprijs. Het is dus niet verwonderlijk dat het tweede kwartaal van vorig jaar niet overtroffen werd. We pakken echter uit verschillende bronnen op dat de vraag naar fysiek goud in Azië dit jaar minder spectaculair is dan vorig jaar. Kennelijk hebben de Chinezen vorig jaar spreekwoordelijk veel kruit verschoten en wachten ze nu op een beter instapmoment. Door de zwakkere yuan en de stijging van de goudprijs krijgen ze nu minder metaal voor hun geld dan vorig jaar. Toch moeten we niet al te negatief zijn, want China haalt nog steeds aanzienlijke hoeveelheden fysiek goud van de markt.

Grote goudreserves ontdekt in China

Op de nieuwspagina van Doijer & Kalff lezen we dat er in het noordwesten van China veel goudreserves gevonden zijn. De nieuwe reserves stellen de toekomstige mijnbouwproductie veilig van het land dat inmiddels bekend staat als grootste goudproducent ter wereld. Vorig jaar werd er meer dan 400 ton goud gedolven en voor de eerste helft van dit jaar staat de teller al op 211 ton. De nieuwe reserves bevatten naar schatting 127 ton aan goud.

Goudprijs in Argentinië naar record

Terwijl de goudprijs in dollars sinds september 2011 met ongeveer 30% is gezakt, is de prijs van goud in Argentijnse peso juist met 40% gestegen. Dat is nogal een verschil! De waarde van de Argentijnse munt heeft te lijden onder de financiële problemen waar het land al enige tijd in verkeert. De wisselkoers op de zwarte markt is veel slechter dan op de officiële markt, waarmee de overheid een deel van de muntontwaarding voor het publiek probeert te verbergen. Spaarders zoeken daarom hun toevlucht op de beurs in in fysiek goud.

Wisselkoers Argentijnse peso versus dollar

Wisselkoers Argentijnse peso versus dollar (Bron: Dolarblue.net)

Goudprijs in dollars en Argentijnse peso sinds september 2011

Goudprijs in dollars en Argentijnse peso sinds september 2011