Goud en zilver report (Week 32)

Door de geopolitieke ontwikkelingen in Oekraïne en in het Midden-Oosten zoeken beleggers hun toevlucht in ‘veilige havens’ als obligaties en goud. De afgelopen week steeg de goudprijs van €963,42 naar €976,54 per troy ounce, een winst van 1,36%. Opvallend genoeg wist de zilverprijs afgelopen week niet te stijgen. De koers ging van €486,79 naar €477,15 per kilogram, een daling van 1,98%. De wisselkoers tussen de euro en de dollar bleef ongeveer op hetzelfde niveau en stond afgelopen vrijdag bij sluiting van de handel op 1,3411. Het rentebesluit van donderdag gaf de euro de wind in de rug, waarmee de daling van maandag weer grotendeels ongedaan werd gemaakt.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Tip: Goudstandaard heeft haar grafiekenpagina vernieuwd. Vanaf nu kunt u ook de actuele koersen van platina en palladium raadplegen!

US Mint verkoopt minder goud

Cijfers van de US Mint laten zien dat het munthuis dit jaar veel minder goud verkoopt dan in voorgaande jaren. Goudstandaard vergeleek de verkoopcijfers van dit jaar met voorgaande jaren en maakte daar een grafisch overzicht van. De cumulatieve verkoop van dit jaar tot en met de maand juli staat op ongeveer 400.000 troy ounce, terwijl dat in andere jaren minstens de helft hoger lag.

Beleggers blijken een voorkeur te hebben voor de Silver Eagle munten, want die gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank. Ondanks de teleurstellende ontwikkeling van de zilverkoers sinds 2011 blijven beleggers veel zilver kopen. In de eerste zeven maanden van dit jaar verkocht de US Mint meer zilver dan in dezelfde periode van 2011. Alleen in 2013 waren er rond deze tijd van het jaar meer zilveren munten verkocht.

Verkoop gouden munten valt tegen

Verkoop gouden munten valt tegen…

De zilveren munten blijven onverminderd populair

…maar de zilveren munten blijven onverminderd populair

Cijfers goudmarkt betwist

Koos Jansen beweerde eerder dit jaar al dat de cijfers van de World Gold Council over de Chinese vraag naar goud niet kloppen. De vraag zou veel groter zijn dan de cijfers die de World Gold Council krijgt van de grote producenten en afnemers. Nu heeft Koos Jansen onregelmatigheden gevonden in de statistieken van Eurostat. In een artikel op Bullionstar laat hij zien dat cijfers uit 2011 tussentijds zijn aangepast. Koos Jansen deed navraag bij de Britse douane en kreeg te horen dat het verschil verklaard wordt door de manier van boekhouden. Onzorgvuldigheden in de historische cijfers worden er momenteel uit gefilterd, waardoor de volumes hoger of lager uit kunnen vallen.

Niet alleen Koos Jansen treft onregelmatigheden aan in de boekhouding. Analist Bron Suchecki van de Perth Mint trof namelijk een merkwaardige mutatie aan in de cijfers van de Comex. Hij ontdekte dat er de afgelopen week een foutje in de Comex data geslopen was. Even leek het erop dat JP Morgan 18 ton goud uit haar kluis had gehaald, maar dat bleek een menselijke fout te zijn. Waar een komma had moeten staan werd een punt ingevoerd, waardoor het getal 595.102 opeens 595.102.000 werd (duizend keer zo veel). De fout werd later weer gecorrigeerd in de Comex data.

Deze ontdekkingen tonen aan dat de goudmarkt alles behalve transparant is. De cijfers van erkende organisaties als de World Gold Council en Thomson Reuters GFMS geven op zijn best een goede indicatie van wat er werkelijk gebeurt in de markt. Bedenk goed dat er ook kleine en zeer grote hoeveelheden goud verhandeld kunnen worden tussen partijen, zonder tussenkomst van de LBMA of de Comex. Niet alle goudtransacties worden geregistreerd, waardoor er altijd ergens goud kan opduiken dat nog niet in de boeken staat.

Het speurwerk van Koos Jansen en Bron Suchecki benadrukt hoe belangrijk het is om, als je goud wilt kopen, dat te doen in de vorm van fysiek metaal. Alleen op die manier weet u zeker wat u bezit. Beleggingsproducten op basis van goud zijn papieren bezittingen die contractueel niet altijd een harde garantie geven op goud.