Goud en zilver report (Week 33)

De goudprijs bleef de afgelopen week netto vrijwel onveranderd. Afgezien van een plotselinge koersdaling op vrijdag sloot de markt op koers van €973,82 per troy ounce, een daling van 0,28% ten opzichte van de slotkoers van €976,54 een week eerder. De zilverprijs ging vrijdag ook onderuit, maar herstelde daarna minder. De slotkoers van vrijdag was €469,75 per kilo, een daling van 1,55% ten opzichte van de slotkoers van €477,15 van een week eerder.

De wisselkoers tussen de euro en de dollar maakte de afgelopen week ook geen gekke sprongen. De wisselkoers ging van 1,3358 naar 1,3385, een stijging van 0,2%. De goudprijs zakte van $1.309,74 naar $1304,74 per troy ounce (-0,38%), terwijl de prijs voor een troy ounce zilver van $19,90 naar $19,58 zakte (-1,61%).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Tip: Goudstandaard heeft haar grafiekenpagina vernieuwd. Vanaf nu kunt u ook de actuele koersen van platina en palladium raadplegen!

Minder vraag naar goud

In het tweede kwartaal van dit jaar werd er veel minder goud verkocht dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit de laatste publicatie van de World Gold Council. Een jaar geleden gaf een prijsdaling in de goudmarkt nog een stevige impuls aan de verkopen van fysiek edelmetaal, maar dit jaar bleef de impuls om goud te kopen uit. Toenemende onrust in Oekraïne en het Midden-Oosten blijken minder impact te hebben op de fysieke goudmarkt dan een grote prijsdaling zoals we die vorig jaar zagen.

Zowel beleggingsgoud als gouden sieraden werden in Q2 2014 minder verkocht dan in Q2 2013. De vraag naar juwelen daalde met 30%, terwijl de verkoop van goudbaren en gouden munten ruim halveerde. Door de relatief stabiele prijs voelen potentiële kopers niet de neiging om snel toe te slaan.

Niet alleen de vraag naar goud liep wat terug, maar ook het aanbod van sloopgoud. Een deel van die daling werd gecompenseerd door een toename in de productie van goudmijnen.

golddemand-graph-wgc

Vraag naar goud daalde…

gold-supply-wgc

… en het aanbod nam toe door hogere productie goudmijnen

Nieuwe zilverprijs fixing

Met ingang van afgelopen vrijdag is er een nieuwe zilverprijs fixing, verzorgd door de CME Group en Thomson Reuters GFMS. In plaats van een besloten fixing door drie banken wordt de goudprijs nu vastgesteld via een elektronisch systeem, die de rol van voorzitter voor zijn rekening neemt. Deelnemers aan deze digitale fixing kunnen zelf orders doorgeven, nadat een richtprijs is vrijgegeven.

In de basis is de nieuwe fixing niet veel anders dan de oude, met als verschil dat er nu meer partijen aan deel kunnen nemen en dat het proces van de fixing niet meer achter gesloten deuren plaatsvindt. De eerste zes maanden is de deelname gratis, daarna moeten deelnemers betalen.

zilverbaar-matthey