Goud en zilver report (Week 35)

De goudprijs steeg de afgelopen week van €967,13 naar €980,29 per troy ounce (+1,36%), terwijl de zilverkoers van €471,59 naar €476,66 per kilo klom (+1,08%). De prijsstijging van beide edelmetalen is voor een groot deel te verklaren door een zwakkere euro. De munt verloor de afgelopen week opnieuw aan waarde ten opzichte van de dollar, waardoor er meer euro’s nodig zijn om dezelfde hoeveelheid goud te kopen. In dollars steeg de goudprijs van $1.280,87 naar $1.287,30 per troy ounce (+0,5%) en ging de prijs voor hetzelfde gewicht in zilver van $19,43 naar $19,47 (+0,21%). Op het moment van schrijven staat de wisselkoers tussen de euro en de dollar op 1,3133, terwijl dat begin juli nog bijna 1,37 was. Het is moeilijk om precies aan te wijzen waar de daling van de euro vandaan komt, maar er zijn twee factoren die een belangrijke rol spelen.

In Europa is er een toenemende druk op de centrale bank om een soepeler monetair beleid te voeren, vergelijkbaar met de QE-programma’s in de VS, Japan in het Verenigd Koninkrijk. Een alsmaar verder dalende inflatie zet de centrale bank onder druk om in te grijpen, want ook de ECB streeft een inflatie van 2% na. Als het prijspeil verder daalt is de kans groot dat Draghi in zal grijpen. Tijdens zijn speech bij Jackson Hole gaf hij al een hint in die richting. Een tweede reden waarom de euro aan waarde verliest is de daling van de rente op Europese staatsobligaties. Onlangs schreven we op Marketupdate over de negatieve rente voor Duitse staatsobligaties en de extreem lage rente voor 10-jaars leningen van de PIIGS-landen. Een lagere opbrengst op deze obligaties maakt het minder aantrekkelijk om vermogen in euro’s te parkeren.

goudprijs-31aug-2014

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-31aug-2014

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Tip: Goudstandaard heeft haar grafiekenpagina vernieuwd. Vanaf nu kunt u ook de actuele koersen van platina en palladium raadplegen!

Zwitserland houdt referendum over goud

Een petitie in Zwitserland over het terughalen van de goudvoorraad kreeg voldoende handtekeningen. Dat betekent dat de bevolking zich op 30 november via een referendum mag uitspreken over een deel van het monetaire beleid van de Swiss National Bank (SNB). De centrale bank heeft 30% van haar totale goudreserve in het buitenland opgeslagen en via het referendum kan men aangeven of dat gedeelte ook teruggehaald moet worden naar Zwitserland. Verder is er in het referendum een bepaling opgenomen dat de centrale bank geen goud meer mag verkopen.

swiss-gold

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken hebben in juli weer netto goud aan hun reserves toegevoegd. Rusland en Kazachstan kochten beide opnieuw wat edelmetaal bij. In het geval van Rusland ging het om 340.000 troy ounce, waarmee haar totale voorraad op ongeveer 1.140 ton uitkomt. Kazachstan bracht haar totale reserve met een aankoop van 45.000 troy ounce op ongeveer 164 ton. Beide landen hebben hun goudvoorraad in een paar jaar tijd verdubbeld.

russia-gold-reserves

Goudreserve Rusland (Bron: Tradingeconomics)

Goudzoekers in Folkestone

In het plaatsje Folkestone is een ware goudrush uitgebroken, zo schrijft Hollandgold op haar nieuwspagina. Een Duitse kunstenaar heeft ter gelegenheid van een driejaarlijks kunstevenement in de stad dertig goudbaren verstopt op het strand. Goudzoekers komen hun geluk beproeven en zijn met scheppen en zeefjes in de weer om het goud te vinden. De meer ervaren goudzoekers met metaaldetectoren hebben het niet veel makkelijker, want de kunstenaar heeft ook tal van metalen schijfjes begraven. Zo blijft het goud zoeken spannend.

Folkestone Triennial 2014: Lookout

Op zoek naar goud op het strand van Folkestone (Foto van de Telegraph, door Stuart C.)