Goud en zilver report (Week 38)

Beleggers werden afgelopen week weer verrast met de nodige dosis volatiliteit. Nadat Bernanke bekend maakte dat tapering nog even op zich laat wachten stegen de prijzen van beide edelmetalen met meerdere procenten. Euforie alom, vooral bij de beleggers in mijnbouwaandelen. Hun GDX of GDXJ posities stegen met respectievelijk 10 en 12 procent, ongeveer het dubbele van de stijging die de edelmetalen zelf lieten zien.

Het optimisme bleek van betrekkelijk korte duur. Vrijdagmiddag begon de afdaling alweer, waarschijnlijk door winstnemingen van handelaren die hun euforie wél in toom wisten te houden. Ondanks al het spektakel sloot de goudhandel deze week lager dan vorige week. De prijs zakte van  €997,29 naar €980,02 per troy ounce, een daling van 1,73%. De zilvermarkt sloot ook lager, de prijs daalde van €537,22 naar €517,49 per kilogram. Dat is een verlies van 3,67%.

Dollarkoers zakt

Het uitblijven van tapering werd door de valutamarkt beantwoordt met een lagere dollarkoers. Dat zien we als we de prijzen van goud en zilver vergelijken met die van vorige week. De goudprijs bleef nagenoeg gelijk (van $1.326,39 naar $1.325,70), terwijl de zilverprijs van $22,21 naar $21,77 per troy ounce zakte (-1,98%). De wisselkoers tussen de euro en de dollar steeg in een week tijd van 1,3299  naar 1,3523. De euro werd dus 1,68% sterker ten opzichte van de Amerikaanse valuta. De wisselkoers tussen de euro en de dollar is sinds 7 februari niet meer zo laag geweest als nu!

Goudprijs in € per troy ounce

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in € per kilogram

Zilverprijs in € per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Dollar op laagste koers sinds begin februari

Dollar op laagste koers sinds begin februari (Bron: Yahoo Finance)

Tegenstrijdige berichten

Iedereen die goud of zilver ziet als belegging krijgt veel tegenstrijdige signalen te verwerken. We weten dat de reguliere media doorgaans met scepsis over goud berichten, maar ook in de alternatieve media horen we verschillende geluiden. Zo ziet Jim Rogers de goudprijs dalen naar $900 per troy ounce, terwijl Goldman Sachs na de FOMC meeting van woensdag kenbaar maakte ene rally in goud te verwachten… Marc Faber houdt het simpel, door goud aan te merken als een verzekering. Wat de prijs doet, dat lijkt deze beleggingsgoeroe niet zoveel uit te maken. Fysiek bezit is volgens Faber het belangrijkste, een visie waar wij ons volledig bij aan kunnen sluiten.

Grafieken

Lezers van Marketupdate kregen deze week weer verschillende grafieken over goud voorgeschoteld. We trapten de week af met een exclusieve grafiek van de productie van verschillende gouden munten sinds de introductie van de Krugerrand in 1970. Deze grafiek laat mooi zien hoe groot het volume aan Krugerrand munten in de goudmarkt is (ervan uitgaande dat bijna alle munten nog steeds bestaan en dat slechts een fractie omgesmolten is). Zes munthuizen hebben sinds 1970 meer dan 110 miljoen troy ounce aan goud verwerkt tot beleggingsmunten. Dat is in totaal meer dan 3.421 ton goud!!

cumulatieve-beleggingsmunten-1970-2012

Dinsdag plaatste Marketupdate een grafiek van de goudaankopen van centrale banken in 2013. Deze grafiek laat zien dat vooral Turkije, Rusland, Zuid-Korea en Kazachstan goud hebben gekocht. Naar alle waarschijnlijkheid domineert de Chinese centrale bank dit lijstje, maar daar hebben we geen exacte cijfers van.

goudaankopen-centrale-banken

Vrijdag publiceerden we een zevental grafieken uit het laatste rapport van Thomson Reuters GFMS, een zeer interessant rapport dat qua informatie en detail niet onder hoeft te doen voor de rapport van de World Gold Council. Leuk om nog even in te duiken dus…