Goud en zilver report (Week 39)

De prijzen van goud en zilver bleven de afgelopen week dicht bij huis. De goudprijs steeg van €980,02 naar €987,83 per troy ounce (+0,8%), terwijl de zilverprijs met een halve euro omhoog ging naar €517,98 per kilogram (+0,09%). Beleggers waren niet onder de indruk van de kleine prijsdaling van vorige week, maar zagen ook weinig reden om hun positie in edelmetalen uit te breiden.

In dollars klom de goudprijs van $1.325,70 naar $1.336,72 per troy ounce, een stijging van +0,83%. De zilverprijs per troy ounce steeg in een week tijd met één cent naar $22,78 (+0,046%). De percentages in euro’s en dollars zijn bijna gelijk, wat betekent dat er netto weinig met de wisselkoers gebeurd is. De EUR/USD zakte van 1,3534 naar 1,3523, een verwaarloosbare daling van 0,08%.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in € per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs bleef vrijwel onveranderd

Zilverprijs in € per kilogram (Bron: Goudstandaard)

Turkije en Rusland kopen goud

Vorige week namen we in ons weekrapport een grafiek mee van de totale goudaankopen van centrale banken in 2013, gebaseerd op data van het Duitse Goldreporter. Toevallig werd deze week bekend hoeveel goud centrale banken in augustus kochten. Turkije kocht met 23,3 ton het meeste goud, Rusland volgt op een tweede plaats met een aankoop van 12,7 ton metaal. Ook Zuid-Korea en Kazachstan blijven veel goud kopen, het laatstgenoemde land kocht samen met Rusland al elf maanden achter elkaar goud bij!

Goudaankopen centrale banken

Goudaankopen centrale banken

En China?

Van China hebben we alleen gegevens over de import en de productie van de goudmijnen, gegevens van de publieke goudvoorraad zijn sinds 2009 niet meer naar buiten gebracht. De lezers van Marketupdate schatten de Chinese goudvoorraad zeer hoog in, want 60% denkt dat de Chinese centrale bank inmiddels meer dan 4.000 ton heeft liggen. Wat is uw mening? Laat het ons weten in onze poll.

In de derde aflevering van de documentaire Hidden Secrets of Money laat Mike Maloney een grafiek zien van de totale import en mijnbouwproductie van goud in China sinds het jaar 2000. Koosjansen maakte daar een soortgelijke grafiek van. Als we de officiële goudvoorraad hieruit weglaten blijven de twee balkjes over die laten zien hoe de bovengrondse goudvoorraad in China (publiek en privaat) de afgelopen dertien jaar gegroeid is. In totaal is dat naar schatting 5.000 ton.

Goud in China sinds 2001

Goud in China sinds 2001 (Bron: Koosjansen)

US Mint

Goudstandaard bracht afgelopen week twee grafieken naar buiten over de totale verkoop van haar gouden en zilveren munten. Met de laatste cijfers van de maand september erbij heeft het Amerikaanse munthuis dit jaar al meer Silver Eagle munten verkocht dan in heel 2010 en 2012! Blijft de vraag naar deze zilveren munten ook in het laatste kwartaal van dit jaar op peil, dan zou 2013 wel eens een recordjaar kunnen worden. In 2011, het jaar waarin zilver een spectaculaire rally maakte, verkocht het Amerikaanse munthuis bijna 40 miljoen Silver Eagles. Het is daarom nog opvallender dat er dit jaar al zoveel zilver is verkocht aan beleggers, want de prijsontwikkeling ziet er dit jaar niet bepaald florissant of hoopgevend uit.

De US Mint verkocht in de eerste helft van dit jaar nog relatief veel gouden munten ten opzichte van voorgaande jaren, maar sinds de zomer is de belangstelling voor de Gold Eagle en de Gold Buffalo weer wat afgenomen. De cumulatieve verkoopcijfers t/m september liggen iets beneden die van 2009 en 2011 en ruim beneden dat van 2010. Met een totale verkoop van ongeveer 900.000 troy ounce over 2013 heeft het Amerikaanse munthuis omgerekend ongeveer 28 ton goud omgezet in gouden beleggingsmunten.

cumulative-gold-sales-sept

Verkoop gouden munten bij de US Mint (Bron: US Mint, Goudstandaard)

cumulative-silver-sales-sept

Verkoop zilveren munten bij de US Mint (Bron: US Mint, Goudstandaard)

Totale productie gouden munten sinds 1970

Marketupdate plaatste vorige week een exclusieve grafiek met de totale productie van verschillende gouden beleggingsmunten. Deze week voegden we nog twee munthuizen aan ons overzicht toe, waarmee het totaal op acht uitkomt. Met de Turkse en Chinese gouden munten erbij is ons overzicht van gouden beleggingsmunten nog completer. Lees hier het volledige artikel.

Cumulatieve productie gouden munten

Exclusief: Cumulatieve productie gouden munten vanaf 1970!