Goud en zilver report (Week 41)

De goudprijs zakte afgelopen week van €967,25 naar €939,76, een daling van 2,84%. Zilver ging net als vorige week minder hard onderuit, want met een prijsdaling van €515,39 naar €506,70 per kilogram is dit edelmetaal 1,69% goedkoper geworden.

In dollars zakte de goudprijs van $1.310,81 naar $1.272,39 per troy ounce (-2,93%) en ging de zilverprijs van $21,73 naar $21,35 per troy ounce (-1,75%). De grotere prijsdaling in dollars weerspiegelt het aansterken van de dollar. De EUR/USD wisselkoers zakte in een week tijd van 1,3624 naar 1,3546 (-0,57%).

Goudprijs omlaag

De prijzen van beide edelmetalen doken vrijdag opeens hard onderuit, nadat er in zeer korte tijd 2 miljoen troy ounce goud aan goudcontracten op de markt werd gedumpt. De goudprijs ging in een mum van tijd met 2,5% onderuit tot $1.265 per troy ounce, terwijl de zilverprijs op het dieptepunt 3% omlaag dook.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilo

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Schuldenplafond

Een mogelijke verklaring voor de daling van de goudprijs en het aansterken van de dollar was de voortgang inzake het Amerikaanse schuldenplafond. Het leek er even op dat een akkoord in zicht was, waardoor de financiële markten wat meer hoop kregen in een goede afloop. Toch krijgt de soap aankomende week weer een vervolg, want een voorstel van de Republikeinen voor een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond werd dit weekend toch afgewezen.

We zullen zien hoe financiële markten reageren op deze ‘tegenvaller’. Zowel de goudprijs als de dollarindex zullen aankomende week gelden als een soort barometer van het vertrouwen in een goede afloop.

Toch moeten we ook niet teveel waarde hechten aan de discussie over het schuldenplafond. Langlopende staatsobligaties van de Verenigde Staten worden nog steeds volop verhandeld, omdat de financiële markten niet serieus rekening houden met een ‘default’. Alleen in de markt voor kortlopende leningen zagen we afgelopen week wat beweging, omdat bepaalde grote spelers zich tijdelijk uit deze markt hebben teruggetrokken.

Meer landen openen eigen goudmarkt

De laatste tijd zien we veel verschuivingen in de goudmarkt. Zo zijn we dit jaar getuige geweest van het leeglopen van goud-ETF’s (na een vrijwel onafgebroken groei tussen 2004 en 2012) en zien we steeds meer alternatieve goudmarkten ontstaan waar goud in lokale valuta verhandeld wordt. Afgelopen week schreven we op Marketupdate over de komst van nieuwe termijncontracten voor goud en zilver in Rusland en lazen we op Goudstandaard dat ook Maleisië een eigen goudmarkt op poten wil zetten. In juli schreven we op Marketupdate ook al over de komst van een eigen goudbeurs in Zuid-Korea, waardoor goudcontracten vanaf 2014 even makkelijk verhandeld kan worden als aandelen.

Chinezen kopen opnieuw veel goud

De Chinezen trekken zich weinig aan van de prijsontwikkeling van goud. Ze willen het metaal gewoon hebben en kopen iedere maand weer wat meer metaal weg uit het buitenland. In augustus importeerde China bruto 131,4 ton goud via Hong Kong. Onderstaande grafiek laat zien dat de Chinezen dit jaar nog meer goud kopen dan vorig jaar.

China importeert steeds meer goud

China importeert steeds meer goud