Goud en zilver report (Week 45)

De goudprijs zakte afgelopen week van €975,90 naar €963,91 per troy ounce, een daling van 1,23%. Daarmee deed goud het de afgelopen week iets slechter dan zilver, dat 0,84% in prijs omlaag ging en bij sluiting van de handel €517,27 per kilogram noteerde.

De afgelopen week waren er twee ontwikkelingen die van invloed waren op de prijzen van de edelmetalen. Donderdagmiddag kwam de ECB met een vrij onverwachte renteverlaging, met als gevolg een schrikreactie in zowel de euro als in het gele metaal. De goudprijs schoot in korte tijd omhoog van €972 naar €991 per troy ounce, maar wist dat hoge niveau niet vast te houden. Donderdagavond was de goudprijs weer terug bij af op ongeveer €972 per troy ounce.

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilo

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Banencijfer VS

Vrijdag kreeg de goudprijs en de zilverprijs opnieuw een duw naar beneden als gevolg van het Amerikaanse banencijfer. Het cijfer leek mee te vallen (meer banen), maar toonde tegelijkertijd de verslechtering van de Amerikaanse arbeidsmarkt aan (lagere participatiegraad, meer niet-werkzoekende werklozen). We zien dat de prijzen van edelmetalen vaker sterk reageren op banencijfers, als kunnen we er niet echt een bepaalde logica uit afleiden. Hoe dan ook, de goudprijs ging die middag ongeveer een procent onderuit.

Euro verliest door renteverlaging ECB

De wisselkoers maakte een soortgelijke koersbeweging mee. Door de renteverlaging naar 0,25% zakte de euro met twee cent weg ten opzichte van de dollar, om later op de dag weer een cent terug te winnen. Al met al was het geen goede week voor de euro, want de munt verloor in een week tijd 1,58% van haar waarde ten opzichte van de dollar. Sloot de wisselkoers een week geleden nog op 1,3580, afgelopen vrijdag was dat nog maar 1,3366.

Door het relatief sterker worden van de dollar gingen de prijzen van beide edelmetalen in deze munt wat meer onderuit. Een dollar heeft immers meer koopkracht gekregen in termen van goud dan een week geleden. De goudprijs zakte van $1.316,25 naar $1.288,40 per troy ounce (-2,12%), terwijl de prijs voor hetzelfde gewicht in zilver zakte van $21,90 naar $21,51 (-1,78%).

Euro zakt weg na renteverlaging ECB

Euro zakt weg na renteverlaging ECB (Bron: Yahoo Finance)

Centrale banken kopen minder goud

Afgelopen week publiceerde het IMF de laatste cijfers over de goudaankopen van centrale banken in de maand september. We plaatsen deze cijfers voor de volledigheid, maar eigenlijk waren er in deze maand geen substantiële en noemenswaardige aankopen uit deze hoek van de markt. Turkije, Azerbeidzjan en Kazachstan kochten samen een paar ton goud. Meer indrukwekkend zijn de importcijfers vanuit China, die zeer waarschijnlijk duiden op grootschalige aankopen van de Chinese centrale bank. Die cijfers hebben we begin deze maand al in twee talen gepubliceerd op Marketupdate.

Beleggers blijven veel goud en zilver kopen

Deze week plaatste Goudstandaard de laatste verkoopcijfers van de US Mint, een van de grootste aanbieders van beleggingsmunten ter wereld. Uit deze cijfers viel af te leiden dat er dit jaar een recordaantal zilveren munten verkocht zal worden. Voor de eerste tien maanden van dit jaar staat de teller al op ruim 39 miljoen, een paar honderdduizend minder dan het totaal van recordjaar 2011. Ook de verkoop van de munten zoals de gouden Buffalo en de gouden Eagle trekt dit jaar weer aan, na een mager 2012. Nu al zijn er gouden munten van verkocht dan in het hele afgelopen jaar.

Verkoop gouden munten bij de US Mint

Verkoop gouden munten bij de US Mint (Bron: Goudstandaard)

Verkoop zilveren munten bij de US Mint

Verkoop zilveren munten bij de US Mint (Bron: Goudstandaard)

Perth Mint

Bij de Perth Mint zien we ook een aanzienlijke stijging in de verkoop van fysiek edelmetaal. Afgelopen vrijdag schreef Goudstandaard dat de Perth Mint dit jaar al 47,5% meer gewicht aan goud heeft verkocht dan vorig jaar. De verkoop van zilver was in de eerste tien maanden van 2013 ruim 30% groter dan in de laatste tien maanden van 2012. De Perth Mint houdt deze totaalcijfers pas sinds maart 2012 bij.

De goede verkoopcijfers vallen samen met de daling van de goudprijs van dit jaar. Veel mensen hebben blijkbaar gewacht op een aantrekkelijk moment om in te stappen. Die momenten hebben we genoeg gehad, want de goudprijs bereikte bodems in april, juni en oktober. Vergeleken met het begin van dit jaar staat de goudprijs in euro’s nu 24,2% lager. Zilver is zelfs 30,1% in prijs gezakt ten opzichte van begin dit jaar.

Verkoop van goud bij de Perth Mint

Verkoop van goud bij de Perth Mint (Bron: Goudstandaard)

Verkoop van zilver bij de Perth Mint

Verkoop van zilver bij de Perth Mint (Bron: Goudstandaard)