Goud en zilver report (Week 47)

De goudprijs en de zilverprijs gingen afgelopen week stevig onderuit. Was vorige week vooral zilver aan de beurt, nu werden ook de beleggers in het gele metaal niet ontzien. De prijs zakte in een week tijd van €956,04 naar €917,48 per troy ounce (-4,03%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €495,81 naar €471,28 (-4,95%) kelderde. In dollars zakte de goudkoers van $1.290,23 naar 1.243,88 per troy ounce (-3,59%) en duikelde de zilverprijs van $20,81 naar $19,87 (-4,52%). De wisselkoers tussen de euro en de dollar steeg in een week tijd van 1,3449 naar 1,3472 (+0,17%).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilo

Zilverprijs in euro per kilo (Bron: Goudstandaard)

Goudkoers naar laagste niveau in drie jaar

Door de prijsdaling is het gele metaal nog iets goedkoper dan afgelopen zomer, toen een bodem van ongeveer €920 per troy ounce bereikt werd. Alle koerswinst die sindsdien geboekt werd is dus weer ongedaan gemaakt. Sterker nog, de goudkoers is weer weggezakt naar het niveau van augustus 2010. Alle koerswinst die sindsdien geboekt werd is als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat is vervelend voor beleggers die dachten te profiteren van de lange bull market in edelmetalen, die begon in 2002.

Vandaag de dag ziet het vooruitzicht voor de goudbeleggers er minder duidelijk uit. De goudkoers staat in dollars 35% onder haar all-time high van $1.920 per troy ounce en de zilverkoers staat op het moment van schrijven zelfs 59% onder haar all-time high van $48,58 per troy ounce. De stijging die al zo lang zo gelijkmatig verliep is opeens tot een halt geroepen. Dat brengt sommigen aan het twijfelen…

Waterscheiding in de goudmarkt

De grootste prijsdaling van edelmetalen sinds jaren veroorzaakt een waterscheiding in de markt. Aan de ene kant zijn er de beleggers die hun posities in afgeleide producten zoals ETF’s van de hand doen en aan de andere kant zijn er steeds meer centrale banken die goud aan hun reserves toevoegen. Fysiek goud dat met tonnen tegelijk verhuist naar landen als China, Rusland, Kazachstan, Turkije enzovoort. En dan hebben we het nog niet eens over de bijna 2,5 miljard inwoners uit China en India, landen waar de economie hard groeit en waar de bevolking steeds meer waarde hecht aan fysiek edelmetaal.

Die twee tegenovergestelde krachten houden de goudmarkt anno 2013 in hun greep. Maar omdat de prijsvorming van goud nog steeds bepaald wordt op de termijnmarkt en de prijs voor fysiek edelmetaal daaruit volgt hebben de neerwaartse krachten van de Westerse belegger en de grote zakenbanken (zie het laatste koersdoel van Goldman Sachs) de overhand. Fysiek goud stroomt nog steeds naar de plek waar men er het meeste waarde aan toe kent en dat gebeurt nog steeds tegen de ‘papieren’ prijs die tot stand komt op een markt waar vooral claimbewijzen op goud verhandeld worden. Afgelopen week zagen we weer een grafiek voorbij komen van de gouddekking op de COMEX. Schreven we eerder al over een record van 61 claims op iedere troy ounce fysiek goud, deze week is die verhouding al opgelopen naar 69:1.

Steeds meer claims op elke ounce fysiek goud in de COMEX

Recordaantal van 69 claims op elke ounce fysiek goud (Via Marketoracle)

GLD verliest opnieuw goud

De stoelendans gaat onverminderd door en blijkt zeer effectief in het uit de markt schudden van (institutionele) beleggers. Dat ziet u op de tweede grafiek, die de ontwikkeling van de goudprijs afzet tegen de voorraad edelmetaal in het grootste goud-ETF, het GLD. Alleen dit jaar kromp haar voorraad van goud met 37% (van 1350 naar 852 ton) en afgelopen week werd er 13,5 ton goud uit het fonds gehaald. Met dit tempo is het GLD eind 2014 leeg!

GLD verkocht dit jaar bijna 500 ton goud

GLD verkocht dit jaar bijna 500 ton goud

China koopt meer goud?

Deze week lazen we op Reuters dat de Chinezen mogelijk meer goud kopen dan we eerder hebben aangenomen. Naast indirecte import via doorvoerhaven Hong Kong wordt er ook rechtstreeks goud geïmporteerd via Shanghai. Dit jaar is er via deze havenstad al 133 ton aan geel metaal rechtstreeks het land ingevoerd. Dat komt bovenop de 826 ton goud die in de eerste negen maanden van 2013via Hong Kong naar China is overgebracht. De Chinese overheid moedigt haar bevolking aan om goud te kopen en geeft waarschijnlijk zelf het goede voorbeeld door geel metaal in de kluizen van de People’s Bank of China te leggen. Hier hebben we geen cijfers van, maar het zal niemand verbazen dat daar meer goud ligt dan de officiële 1054 ton die in 2009 gecommuniceerd werd aan het IMF.

Schaarste op de Indiase goudmarkt?

De tweede grote goudmarkt waar we onze ogen op richten is India. Daar is de premie op fysiek goud sinds begin oktober sterk toegenomen. Betaalde men de afgelopen twee jaar meestal ongeveer de importheffing als premie, nu is die premie twee keer zo hoog als de heffing. De import van het gele edelmetaal wordt met 10% belast, maar bij de goudhandelaar of de juweliers betaalt men al snel 20% bovenop de goudprijs. De volgende grafiek laat zien dat men in India omgerekend $1.800 per troy ounce neertelt. Daar heeft het gele edelmetaal dit jaar allerminst aan koopkracht ingeboet! De stijgende premie is het gevolg van een restrictief importbeleid van de Indiase regering en haar centrale bank.

Premie op fysiek goud in India stijgt naar meer dan 20%

Premie op fysiek goud in India stijgt naar meer dan 20% (Bron: Chartsrus.com)