Goud en zilver report (Week 48)

De prijzen van goud en zilver gingen voor de verandering niet zo hard onderuit als in de afgelopen weken. De prijs voor een troy ounce goud heeft voorlopig een bodem gevonden op ongeveer €920 per troy ounce, terwijl de zilverkoers niet verder wegzakte dan €470 per kilogram. De afgelopen week steeg de goudkoers van €917,48 naar €921,29 per troy ounce (+0,4%) en klom de zilverkoers op van €471,28 naar €472,97  per kilogram (+0,36%).

De wisselkoers tussen de euro en de dollar bleef afgelopen week ook dicht bij huis en sloot afgelopen vrijdag op 1,3585, een stijging van 0,84% ten opzichte van de wisselkoers van 1,3472 van een week eerder. De wisselkoers tussen deze twee valuta staat al sinds halverwege september ruim boven het gemiddelde van 2013. De relatief sterke wisselkoers geeft Europeanen meer koopkracht in het buitenland en heeft voor een deel bijgedragen aan de lagere brandstofprijzen in ons land. Daar staat tegenover dat de exportpositie van Europese landen naar landen die buiten de eurozone vallen verslechtert.

Door de zwakkere dollar zijn de koerswinsten op goud en zilver in deze valuta iets hoger. De goudprijs steeg van $1.243,88 naar $1.253,40 per troy ounce (+0,77%) en de zilverkoers steeg van $19,87 naar $20 per troy ounce (+0,65%).

Goudkoers in euro per troy ounce

Goudkoers in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverkoers in euro per kilogram

Zilverkoers in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

GLD blijft leeglopen

In het goud en zilver report van vorige week gaven we al een update over de stand van zaken bij het grootste goud-ETF ter wereld, het GLD. Er werd toen in een week tijd 13,5 ton uit het fonds onttrokken door de daartoe bevoegde banken. Hoe dat precies in zijn werk gaat zullen we binnenkort in een ander artikel beschrijven. De afgelopen week werd er opnieuw 9 ton goud uit het fonds gehaald, ondanks het feit dat de goudprijs niet verder zakte. De voorraad van GLD stond afgelopen vrijdag op 843,21 ton, het laagste niveau sinds 28 januari 2009. We hebben dit keer voor de volledigheid ook de historische grafiek van GLD bijgewerkt. Hieronder ziet u de grafieken, de eerste van 2013 en de tweede van de periode van 2004 tot en met nu.

Goudvoorraad GLD blijft krimpen, afgelopen week weer 9 ton eruit

Goudvoorraad GLD blijft krimpen, afgelopen week weer 9 ton eruit

De opkomst en neergang van de goud ETF's

De opkomst en neergang van de goud ETF’s

Onderzoek naar fixing goudprijs

Deze week werd bekend dat de Britse toezichthouder onderzoek gaat instellen naar de fixing van de goudprijs. Traditioneel wordt twee keer per dag de goudprijs vastgesteld in Londen volgens een ouderwetse procedure die al sinds 1919 bestaat. De vijf banken die aan de prijsvorming deelnemen hebben tijdens de fixing meer informatie over de markt dan de handelaren die pas achteraf de fixing te zien krijgen. De toezichthouder wil nu onderzoeken in hoeverre banken daar voordeel uit hebben gehaald. Volgens een onderzoek dat in september gepubliceerd werd kunnen handelaren die informatie ontvangen uit de dagelijkse fixing daar significant voordeel uit halen, ook na aftrek van eventuele transactiekosten die ze maken door te handelen op basis van de informatie.

Waarschijnlijk zal dit onderzoek niet tot schokkende nieuwe inzichten leiden, maar het is goed dat er gezocht wordt naar een meer transparante manier om de prijs vast te stellen dan de manier die momenteel gehanteerd wordt.

Opmerkelijk hoge volatiliteit goudprijs tijdens fixing

Opmerkelijk hoge volatiliteit goudprijs tijdens fixing (Bron: Caminschi en Heaney, 2013)

China importeerde in oktober 131 ton goud

Ander nieuws van de afgelopen week was de maandelijkse import van goud door de Chinezen. We kijken er al niet meer van op dat ze ruim honderd ton goud per maand invoeren, maar in oktober lag het cijfer nog hoger dan in voorgaande maanden. De netto import was met 131,19 ton zelfs hoger dan in maart. Onze grafieken op Marketupdate bereikten ook andere sites als JSMineset en SilverDoctors.

Chinezen importeren dit jaar veel meer goud dan vorig jaar

Chinezen importeren dit jaar veel meer goud dan vorig jaar

India koopt meer zilver

Er is ook positief nieuws voor de zilverbeleggers, want de afgelopen maanden heeft India veel meer van het grijze metaal geïmporteerd dan in de periode daarvoor. Koos Jansen verzamelde de cijfers en zette die in een grafiek. We zien dat er in in de vijf maanden van april tot en met augustus (na de grote prijsdaling van zilver) in totaal meer dan 3.500 ton zilver is ingevoerd. Dat is omgerekend 112,5 miljoen troy ounce, bijna drie keer de hoeveelheid zilver die dit jaar verwerkt is tot Silver Eagle munten. Ook is 112,5 miljoen troy ounce veel op een wereldwijd aanbod van iets meer dan 1 miljard troy ounce per jaar.

De toename in de import van zilver houdt waarschijnlijk verband met de stijgende premies op goud. Het gele metaal is relatief schaars door importbeperkende maatregelen, terwijl zilver beter verkrijgbaar is. Het is in elk geval geen seizoensgebonden effect, want in de voorgaande jaren was de import van zilver in deze periode beduidend lager. Zowel in absoluut als relatief opzicht. Op de website van Koos Jansen staat ook een grafiek van de bruto import van goud. Deze grafiek versterkt het beeld dat een dalende import van goud wordt opgevangen met een stijgende vraag naar zilver.

India importeert steeds meer zilver

India importeert steeds meer zilver (Bron: Ingoldwetrust.ch)