Goud en zilver report (Week 5)

De goudprijs zakte de afgelopen week van €928,75 naar €922,35 per troy ounce, een daling van -0,69%. De zilverprijs ging van €468,21 naar €456,48 per kilo, een verlies van 2,5%. De prijzen van beide edelmetalen bleven dicht bij huis, al was er in aanloop naar de FOMC meeting op woensdag een kleine stijging zichtbaar. De goudprijs is al drie maanden gevangen in een bandbreedte tussen de €875 en €975 per troy ounce, terwijl de zilverprijs in deze periode verder wegzakte van meer dan €500 naar minder dan €460 per kilogram.

In dollars zakte de goudprijs van $1.270,22 naar $1.244,48 per troy ounce (-2,03%) en ging de zilverprijs omlaag van $19,92 naar $19,17 per troy ounce (-3,77%). De grotere prijsdaling in dollars weerspiegelt een lagere wisselkoers tussen de euro en de dollar. De EUR/USD zakte in een week tijd van $1,3689 naar $1,3489 (-1,46%).

Goudprijs in euro per troy ounce

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

Zilverprijs in euro per kilogram

Zilverprijs in euro per kilogram (Bron: Goudstandaard)

De drijfveren voor een hogere goudprijs zijn op korte termijn niet zichtbaar. De officiële inflatie laat een dalende trend zien, terwijl centrale banken alles binnen hun mogelijkheden zullen doen om deflatie te voorkomen. Ook zijn er geen acute dreiging aan de horizon zichtbaar die een vlucht richting goud als veilige haven zal ontketenen.

Tapering

De financiële markten lijken onder de indruk te zijn van het optreden van de Amerikaanse centrale bank, want die heeft deze week opnieuw het mes gezet in het monetaire stimuleringsprogramma. Werd de QE vorige maand nog teruggeschroefd van $85 naar $75 miljard per maand, nu gaat er opnieuw $10 miljard af. Met $65 miljard per maand aan staatsobligaties en hypotheekleningen haalt de Federal Reserve nog steeds veel schuldpapier uit de markt.

De eerste stappen naar het afbouwen van monetaire stimulering zijn weliswaar gezet, maar we zijn nog lang niet terug bij de normale situatie van voor de crisis. In die zin is het ook moeilijk om van een echt economisch herstel te spreken.

Opkomende markten

De tapering heeft niet alleen uitwerking op de prijzen van goud en zilver, maar ook op de valutamarkt. Opkomende markten zien kapitaal van buitenlandse investeerders wegstromen uit hun economie, waardoor de valuta van opkomende markten onder druk komt te staan. Van Argentinië tot Rusland en van Turkije tot Zuid-Afrika worden door centrale banken maatregelen genomen om de waardedaling van de munt te remmen. Sommige landen kiezen voor een renteverhoging (India, Zuid-Afrika en Turkije), andere landen grijpen in door buitenlandse valuta te verkopen (Rusland, Kroatië) of door het aanbod van dollars in eigen land te beperken (Argentinië).

Bankiers plegen zelfmoord?

In een korte tijd hebben een 39-jarige bankier van JP Morgan en een 58-jaar oude gepensioneerde bankier van Deutsche Bank zelfmoord gepleegd. Eerstgenoemde viel meer dan 150 meter naar beneden vanaf de top van het Europese hoofdkantoor van JP Morgan in Londen. Laatstgenoemde had zichzelf opgehangen, bijna een jaar nadat hij met pensioen was gegaan. Zijn deze twee tragische gebeurtenissen slechts toeval? Of hebben sommige insiders meer informatie over de markt en verwachten ze dat er nieuwe lijken uit de kast zullen komen? The Economic Collapse Blog heeft een uitvoerige analyse.