Goud en zilver report (Week 6)

De goudkoers zakte afgelopen week van €1.137,43 naar €1.090,66 per troy ounce (-4,11%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €491,36 naar €475,58 zakte (-3,21%). De koersdaling is voor het grootste deel toe te schrijven aan een beter dan verwacht banencijfer uit de Verenigde Staten dat op vrijdag naar buiten kwam. Er kwamen in de maand januari 257.000 banen bij, terwijl analisten op een cijfer van 236.000 rekenden. Ook werden de banencijfers van december en november vorig jaar naar boven herzien. Hoewel het banencijfer geen directe relatie heeft tot goud zorgt een banencijfer uit de VS vrijwel altijd voor sterke koersbewegingen in edelmetalen.

Afgelopen week werd het verlies in euro nog iets uitvergroot door een wisselkoerseffect, want de euro sterkte de afgelopen week weer wat ten opzichte van de dollar. De wisselkoers staat op het moment van schrijven op $1,1323, bijna twee cent meer dan het dieptepunt dat op 26 januari bereikt werd. In dollars zakte goudkoers van $1.283,82 naar $1.233,87 per troy ounce (-3,89%), terwijl de zilverkoers van $17,18 naar $16,73 zakte (-2,62%).

goudprijs-8feb2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-8feb2015

Zilverprijs in euro per kilo

Zwitserland exporteerde 1.200 ton goud naar Azië

Zwitserland heeft vorig jaar 1.200 ton goud geëxporteerd naar Aziatische landen, zo berichtten we eerder deze week op Marketupdate. De grootste koper van het goud was India met in totaal 470,9 ton, gevolgd door Hong Kong en het Chinese vasteland met een netto import van respectievelijk 367 en 213 ton goud. De cijfers bevestigen de stroom van fysiek goud richting de opkomende economieën in Azië en in mindere mate richting het Midden-Oosten.

netto-goud-export-zwitserland-2014-nl

De goudhonger is het grootst in Aziatische surpluslanden

België haalt toch geen goud terug uit Londen?

Afgelopen woensdag berichtte de Belgische omroep RTBF dat het land van plan is 200 ton goud weg te halen uit Londen. Een bericht dat later in De Tijd weer werd tegengesproken door Luc Coene, de gouverneur van de Belgische centrale bank. In een gesprek met De Tijd ontkende Coene het verhaal betreffende de repatriëring van 200 ton goud. Hij zei dat er regelmatig controles worden uitgevoerd op het Belgische goud dat in Londen opgeslagen ligt en dat er andere methodes zijn om te verifiëren of het goud in Londen wel degelijk van België is. België ziet er in voorlopig van af goud terug te halen, omdat het volgens centrale bank gouverneur Coene teveel geld zou kosten. Lees er meer over bij Hollandgold.

belgium-gold-bars

België haalt toch geen goud terug uit Londen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo