Goud en zilver report (Week 9)

De goudkoers steeg de afgelopen week van €1.056,43 naar €1.083,79 per troy ounce (+2,59%), terwijl de prijs van een kilo zilver van €458,77 naar €476,62 (+3,89%) wist te stijgen. De koersen van beide edelmetalen worden voor het grootste deel ondersteund door het opnieuw verzwakken van de euro ten opzichte van de dollar. Was de munt een week geleden $1,138 waard, afgelopen vrijdag was dat nog maar $1,118. Dat betekent een daling van 1,75%.

Fundamentele factoren die zorgden voor een stijging van de goudkoers en zilverkoers was het hoger dan verwachte aantal werkloosheidsuitkeringen in de VS en de suggestie van Janet Yellen van de Federal Reserve dat we de komende maanden nog niet op een renteverhoging hoeven te rekenen. Het uitblijven van een renteverhoging betekent dat de reële rente langer laag blijft, terwijl het ruime monetaire beleid op langere termijn de inflatie kan aanjagen. Onder deze omstandigheden is het aantrekkelijk goud aan te houden.

goudprijs-1maart2015

Goudprijs in euro per troy ounce (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-1maart2015

Zilverprijs in euro per kilo

Nieuws uit de goudmarkt

Vanaf 20 maart wordt de klassieke Londen Gold Fixing vervangen door een elektronische fixing die meer transparantie belooft. Onder het oude systeem werd de dagelijkse referentieprijs voor goud vastgesteld middels een teleconferentie tussen een klein groepje banken. De nieuwe fixing zal op termijn concurrentie krijgen van de Chinezen, want in het Verre Oosten zijn plannen om een goudprijs fixing in yuan te lanceren op basis van contracten van 1 kilo goud.

Eerder stelden toezichthouders in Groot-Brittannië en Duitsland al vraagtekens bij de ouderwetse goudprijs fixing, omdat deze gevoelig zou zijn voor manipulatie. Deze week werd bekend dat ook de Amerikaanse toezichthouder (CFTC) en de Zwitserse commissie voor eerlijke concurrentie zich over deze kwestie gaan buigen. Het laatste woord is hier dus niet over uitgesproken…

Tenslotte staan we even stil bij een bericht op Reuters over de groei van de Europese goudvoorraad. Om alle speculatie voor te zijn: er is geen goud gekocht door een van de landen van de Eurozone. Met de toetreding van Litouwen tot de muntunie begin dit jaar wordt de goudvoorraad van dit land boekhoudkundig meegenomen in de goudreserve van de Eurozone.