Goud: Welke goudbaar is echt?

Door de stijging van de goudprijs van de afgelopen tien jaar is het voor valsemunters steeds lucratiever geworden om valse munten in omloop te brengen. De technieken worden steeds geavanceerder en dat betekent dat er ook meer vervalsingen van gangbare beleggingsmunten opduiken. Soms worden munten en baren als nep verkocht, vaak gebruikt men daarvoor de aanduiding ‘100 mills’. Vooral op sites als eBay worden deze imitaties aangeboden. Meestal wordt vermeld dat het om een imitatie gaat, maar soms probeert men deze ook als echte te verkopen voor de volledige goudprijs.

Via het weblog van BullionBaron worden we geattendeerd op het bestaan van valse PAMP Suisse goudbaren van 1 troy ounce. Deze baren hebben het juiste gewicht en zijn op het eerste oog gelijk aan het origineel. Kunt u de originele van de vervalsing onderscheiden? Op het blog van BullionBaron worden de verschillen tussen de volgende twee goudbaren genoemd.

Kunt u de echte van de valse goudbaar onderscheiden?

Kunt u de echte van de valse goudbaar onderscheiden?

Hoe herkent u een vervalsing?

Zoals u ziet lijken de baren erg veel op elkaar, maar als u over een echt exemplaar beschikt zult u de valse baar snel herkennen. In de bovenstaande afbeelding zijn de twee baren even groot gemaakt, maar in werkelijkheid zijn ze dat niet. Een vervalsing is vaak gemaakt van een ander materiaal met een lagere dichtheid dan goud, wat betekent dat de vervalsing groter of lichter moet zijn dan het origineel. Door de specificaties van de goudbaar of munt in kwestie erbij te pakken kunt u zelf meten of u met een echte of valse baar of munt van doen heeft.

Wanneer de vervalsing van wolfraam gemaakt is, dan kunnen zowel het gewicht als de afmetingen overeen komen met het origineel. Echter heeft wolfraam een andere klank dan zuiver goud, een eigenschap die u snel kunt ontdekken als u de goudbaar of de munt op tafel laat vallen. Zuiver goud heeft een heldere klank, terwijl een vervalsing met een ander materiaal als zink of wolfraam een doffe klank heeft.

Wanneer u voor het eerst goud koopt is het verstandig om de eigenschappen van de producten in kwestie te noteren en bij de hand te hebben. Heeft u al eens eerder een gouden munt gekocht, dan kunt u deze bij een volgende aankoop meenemen om de eigenschappen te vergelijken. Zo bent u er zeker van dat u een goed product koopt. Het belangrijkste is dat u zaken doet met een partner die u kunt vertrouwen.

Vertrouwde aanbieder

Bent u van plan goud te kopen, doe dat dan bij voorkeur via een erkende goudhandelaar die de producten direct ontvangt van de bekende munthuizen en smelterijen. Marketupdate kan de volgende aanbieders aanbevelen: