Goudprijs fixing binnenkort ook in Chinese yuan?

Het is de Chinezen een doorn in het oog dat de goudprijs fixing alleen in euro’s, dollars en Britse ponden wordt gedaan. Daar komt nog dit jaar verandering in, want volgens Reuters heeft China plannen om nog dit jaar een fixing van de goudprijs in yuan te lanceren. China wil als tweede grootste goudmarkt ter wereld meer invloed kunnen uitoefenen op de prijsvorming van het edelmetaal. De Chinese goudprijs fixing zal gebaseerd zijn op een nieuw contract voor 1 kilo goud aan de Shanghai Gold Exchange (SGE), zo verklaarde een insider tegenover Reuters.

China is de grootste producent van goud ter wereld en was in 2013 ook de grootste importeur én afnemer van fysiek goud op de wereldwijde goudmarkt. Volgens cijfers van de World Gold Council en het GFMS was India in 2014 weer de grootste afnemer van goud in de wereld. Deze twee landen nemen samen ongeveer de helft van de wereldwijde vraag naar fysiek goud voor hun rekening.

De Chinese goudprijs fixing kan meer druk zetten op de fixing in Londen, de referentieprijs waar producenten, smelterijen en centrale banken wereldwijd hun contracten op afstemmen. Door een goudprijs fixing in yuan aan te bieden krijgen deze partijen een alternatief dat volgens sommigen hard nodig is. “We hebben een referentieprijs nodig voor Chinese producenten en voor buitenlandse partijen die goud leveren aan de Chinese markt. De referentieprijs voor goud in yuan kan naast de goudprijs fixing in dollars bestaan”, zo verklaarde een niet bij naam genoemde bron tegenover Reuters.

china-gold-bars

Goudprijs fixing binnenkort ook in Chinese yuan?