Goudprijs naar record in Russische roebels

Russen die goud kopen moeten vandaag de dag een recordbedrag van meer dan 58.500 roebels neertellen voor een troy ounce goud. Door de waardedaling van de roebel is de goudprijs in Rusland naar een recordhoogte gestegen. De volgende grafiek laat zien dat de goudprijs in roebels dit jaar begon te stijgen, terwijl die in dollars juist verder omlaag ging.

De Russische roebel heeft dit jaar bijna de helft van haar waarde verloren tegenover de dollar. Door de Westerse sancties tegen Rusland kunnen Russische bedrijven moeilijker aan dollars komen. Ook de daling van de olieprijs zet de Russische economie, en daarmee de waarde van de munt, verder onder druk.

Terwijl de goudkoers in dollars op het moment van schrijven ongeveer op hetzelfde niveau staat als begin dit jaar is de goudkoers in Russische roebels met 48% gestegen. Russen die hun spaargeld aanhouden in goud (of in dollars) hebben het beduidend beter gedaan dan de spaarders die roebels op de bankrekening lieten staan.

Deze grafiek laat in één oogopslag zien hoe goud bescherming biedt tegen een waardedaling van valuta. Dat weet ook de Russische centrale bank, want die begon al in 2006 actief goud te kopen. Door een steeds groter deel van de reserves in goud aan te houden wordt de centrale bank minder kwetsbaar voor de waardedaling van valutareserves.

goudprijs-roebels-dollars-2000-2014

Goudprijs in roebels stijgt naar record