Goudprijs onderuit na FOMC meeting Federal Reserve

De goudprijs en de zilverprijs gingen donderdag onderuit toen de Amerikaanse centrale bank de financiële markten verzekerde van een renteverhoging in de loop van dit jaar. Hoewel de Amerikaanse centrale bank al sinds de afbouw van het monetaire stimuleringsprogramma spreekt over het verhogen van de rente is het er totnogtoe niet van gekomen.

Federal Reserve voorzitster Janet Yellen heeft meerdere keren aangegeven dat de Amerikaanse centrale bank deze stap pas zal zetten als de economie voldoende robuust herstel laat zien. Uit de notulen van de laatste FOMC vergadering van de centrale bank blijkt dat men inderdaad tekenen van groei ziet, bijvoorbeeld in de vorm van een aantrekkende arbeidsmarkt, een hogere bezettingsgraad in de industrie en stijgende consumentenbestedingen.

Economische groei

Volgens de Federal Reserve groeit de Amerikaanse economie in een ‘robuust tempo’, waardoor een renteverlaging nog steeds op de agenda staat. Een specifiek moment voor de renteverhoging werd niet genoemd, maar men gaat uit van het derde kwartaal van dit jaar. Tot die tijd blijft de rente op een extreem laag niveau op de economie te ondersteunen. De daling van de olieprijs maakt dat mogelijk, want die heeft een drukkend effect op de inflatie.

Sceptici zijn niet overtuigd van het herstel van de Amerikaanse economie. De officiële statistieken ten aanzien van de werkloosheid en de inflatie zouden geen representatief beeld geven van de werkelijkheid. Zo is er in de VS een enorme groep van meer dan 90 miljoen personen die geen werk heeft, maar die ook niet meer als werkloos wordt aangemerkt. Terwijl de officiële werkloosheid inmiddels onder de 6% staat is de participatiegraad (het percentage van de totale beroepsbevolking met werk) de afgelopen jaren gezakt tot het laagste niveau in meer dan dertig jaar.

Prijzen stabiliseren weer

Vrijdag krabbelde de goudkoers weer een klein beetje op tot $1.261 per troy ounce in de loop van de middag. De zilverprijs liet geen herstel zien, maar zakte ook niet verder weg. Op het moment van schrijven staat de koers op $16,84 per troy ounce.

goudprijs-30jan2015

Goudprijs daalde donderdag met meer dan 2% na FOMC meeting

zilverprijs-30jan2015

 

De zilverprijs in dollars ging zelfs met meer dan 5% onderuit

Wilt u goud of zilver kopen? Neem dan eens een kijkje in het assortiment van Goudstandaard en Hollandgold.