Goudprijs schiet omhoog door spanningen Noord-Korea

De goudprijs steeg door oplopende spanningen tussen Verenigde Staten en Noord-Korea naar het hoogste niveau in meer dan twee maanden. Eerder deze week waarschuwde de Amerikaanse president Trump al dat hij een raketaanval op de Verenigde Staten of één van haar bondgenoten met “vuur en woede” zou beantwoorden, waardoor de goudprijs als barometer voor geopolitieke onzekerheid omhoog schoot. In dollars steeg de goudprijs naar $1.288 per troy ounce, terwijl de prijs in euro’s met €1.095 per troy ounce weer terug is op het niveau van begin juli.

Het is nog maar de vraag of Noord-Korea inderdaad in staat is raketten af te vuren die de Verenigde Staten kunnen bereiken, maar voor landen in de directe omgeving worden de oplopende spanningen tussen beide landen als een grote bedreiging gezien. Zo heeft Noord-Korea ook een groot arsenaal aan artillerie raketten, die potentieel grote schade kunnen toebrengen aan het zwaar geïndustrialiseerde buurland Zuid-Korea. Om dat risico te minimaliseren heeft de VS meer schepen en manschappen naar de regio gestuurd en heeft het in samenwerking met de Zuid-Koreaanse regering ook een raketafweerinstallatie geplaatst.

Dreiging Noord-Korea neemt toe

De laatste jaren heeft het conflict met Noord-Korea al vaker opgespeeld, maar nooit kwam het echt tot een grote crisis. Zo lang de uitkomst van de huidige impasse onduidelijk blijft zoeken vermogende particulieren en institutionele beleggers hun toevlucht in het edelmetaal. De rally in goud weerspiegelt een bepaalde risicopremie, wat betekent dat de goudprijs ook weer kan dalen als de spanningen met Noord-Korea afnemen.

Handelaren die het zekere voor het onzekere nemen hebben alvast positie genomen in het edelmetaal, want de goudprijs is deze week al met 2,5% gestegen. Ook zilver profiteert van de vlucht naar zogeheten ‘hard assets’, want de zilverprijs in euro’s schoot deze week zelfs met 5,5% omhoog naar €468 per kilo. Ook voor zilver is dat het hoogste niveau in twee maanden.

Op de aandelenmarkt was de stemming duidelijk minder positief. In Zuid-Korea sloot de aandelenmarkt 1,8% lager, waarbij de technologiebedrijven nog wat harder onderuit gingen. In Hong Kong ging de Hang Seng index met 1,9% onderuit, terwijl de beursindex in Shanghai 1,5% inleverde. De AEX index opende vrijdag meer dan een procent in de min.

goldprice-korea

Goudprijs steeg deze week 2,5% door spanningen Noord-Korea (Bron: Goudstandaard)

zilverprijs-korea

Zilver werd deze week zelfs 5,5% duurder (Bron: Goudstandaard)

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar contact@goudstandaard.com of door te bellen naar +31(0)88-4688488.