Goudprijs stijgt door zwak banencijfer

De goudprijs is vanmiddag met meer dan 1% gestegen naar $1.333 per troy ounce. De reden voor de prijsstijging is een slechter dan verwacht banencijfer over de maand september. Normaal gesproken worden de banencijfers in de VS op vrijdag uitgebracht, maar door de government shutdown heeft ook de publicatie van macro-economische cijfers door het BLS vertraging opgenomen. Daarom is het cijfer van september pas vandaag bekendgemaakt door het BLS (zie persbericht).

In deze maand werden er in totaal 148.000 banen toegevoegd aan de Amerikaanse economie, veel minder dan de consensus van 180.000 nieuwe banen. Door deze tegenvaller schoot de goudprijs met meer dan 1% omhoog naar $1.333 per troy ounce en sprong de EUR/USD wisselkoers verder omhoog naar het hoogste punt in twee jaar tijd.  De wisselkoers tussen de euro en de dollar bereikte een niveau van 1,3738.

Teleurstellend banencijfer

De werkloosheid bleef, ondanks het teleurstellende banencijfer, gelijk op 7,2%. De participatiegraad en de employment ratio bleven in september ook onveranderd ten opzichte van vorige maand. Deze cijfers kwamen uit op respectievelijk 63,2% en 58,6%. Dat de arbeidsmarkt in de VS nog steeds niet structureel aantrekt blijkt ook wel uit het aantal langdurige werklozen. In september werden er 4,1 miljoen werkzoekenden geregistreerd die al meer dan 27 maanden zonder werk zitten. Daarnaast zijn er ook nog eens bijna 90 miljoen Amerikanen die simpelweg niet meer worden meegenomen in de berekening van het werkloosheidscijfer.

Voor de volledige details van het banencijfer verwijzen we naar de website van de BLS. Hieronder ziet u de reactie van de goudprijs en de EUR/USD. De Amerikaanse beurzen waren op het moment van publicatie nog niet open.

Goudprijs stijgt naar $1.333 per troy ounce

Goudprijs stijgt naar $1.333 per troy ounce

Euro stijgt naar hoogste niveau in twee jaar door slecht banencijfer

Euro stijgt naar hoogste niveau in twee jaar door slecht banencijfer (Bron: Yahoo Finance)