Grafiek: Goudprijs versus schuldenplafond

Nu de discussie over het Amerikaanse schuldenplafond weer hoog op de agenda staat komt ook de volgende grafiek steeds weer terug. Een grafiek die de schijnbare relatie tussen de goudprijs en de staatsschuld weergeeft tussen 2000 en nu. Is het slechts toeval dat de goudprijs en het schuldenplafond een soortgelijke ontwikkeling laten zien of is er ook een causaal verband?

Is er een verband tussen de Amerikaanse staatsschuld en de goudprijs?

Is er een verband tussen de Amerikaanse staatsschuld en de goudprijs? (Bron: Sharelynx)

Goudprijs versus schuldenplafond

Om die vraag te kunnen beantwoorden dook Marketupdate dieper in de cijfers. We verzamelden alle verhogingen van het Amerikaanse schuldenplafond vanaf 1940 en zetten die cijfers af tegen de officiële staatsschuld en de goudprijs. Voordat we de resultaten van deze grafiek bespreken brengen we u eerste en paar interessante feitjes over het Amerikaanse schuldenplafond.

  • Het schuldenplafond is sinds 1940 al meer dan 70x aangepast
  • In 1946 en in 1956 werd het plafond niet verhoogd maar verlaagd
  • De schuldenlimiet werd in 1963 het vaakst aangepast, namelijk 5x
  • Sinds 2002 is het schuldenplafond al 11x verhoogd
  • Gemiddeld wordt het schuldenplafond ongeveer één keer per jaar aangepast

De volgende grafiek laat zien dat er vrijwel geen correlatie bestaat tussen de goudprijs en het schuldenplafond. Ook laat onderstaande grafiek met een normale schaalverdeling zien dat de correlatie vanaf 2000 veel minder sterk is dan bovenstaande grafiek van Sharelynx doet vermoeden. Klik op onderstaande afbeelding voor een grotere versie.

Goudprijs versus schuldenplafond (1940-2013)

Goudprijs versus schuldenplafond (1940-2013)