Grafiek: Meer dan $1,5 miljard aan futures goud gedumpt

De goudprijs wordt niet bepaald door centrale banken die met tonnen tegelijk fysiek goud kopen en ook niet door consumenten die van tijd tot tijd wat gouden munten afnemen. Nee, de goudprijs komt tot stand op een markt waar papieren claims op toekomstige levering van goud verhandeld worden. Dit is het terrein waar beleggers speculeren op ontwikkelingen van de goudprijs, waar mijnen en goudhandelaren een long of short positie kunnen afdekken en waar institutionele beleggers naartoe gaan als ze een stukje ‘goud’ aan hun beleggingsportefeuille willen toevoegen. Voor fysieke uitlevering van goud is weinig interesse, want deelnemers willen enkel blootstelling aan de goudprijs.

Het bijzondere van deze markt is dat de aanbieders van goud vaak helemaal geen fysiek edelmetaal hoeven te leveren. Ze kunnen dus bijna onbeperkt beloftes uitschrijven op goud, beloftes waarmee het fictieve aanbod van goud gemanipuleerd kan worden. En dat is ook wat er gebeurt tijdens grote koersdalingen zoals die van vandaag en van afgelopen vrijdag. Zero Hedge plaatste vandaag de volgende grafiek, waarop te zien is dat er in zeer korte tijd 13.000 contracten goud op de markt werden aangeboden. Omdat ieder contract betrekking heeft op 100 troy ounce goud gaat het dus om een totale waarde van ongeveer $1,5 miljard aan papiergoud. Kopers voor deze 13.000 contracten goud werden gevonden op een prijs van $1.151 per troy ounce, het laagste niveau sinds april 2010.

Lees meer over de daling van de goudprijs:

gold-13000contracts

Goudprijs maakte duikvlucht na plotselinge verkoopgolf

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Grafiek: Meer dan $1,5 miljard aan futures goud gedumpt

  • Wat nou als er aan papiergoud in dollars meer verkocht wordt als dat er fysiek werkelijk in waarde is [omdat goud ong 1;1oo op papier is verkocht]krijg je dan geld toe als je wat wil aanschaffen ????;-]

    Beantwoorden
  • eric butzelaar

    Kan die poppekast van waardeloos papiertjes uitschrijven dan niet eens worden beoordeeld door justitie die dan het als illegaal bestempelt. Met valuta of rente zaken is dat wel gedaan

    Beantwoorden
  • Een piramidespel van ongekende omvang. Handel in iets dat in werkelijkheid niet bestaat; nuchter beschouwd gaat het hier om een gigantische vorm van zwendel. Het lijkt me niet meer dan logisch dat wanneer je iets aanbiedt op papier, je ook moet kunnen bewijzen dat je het fysiek kunt leveren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo