Grafiek: Zilver versus grondstoffen

De zilverprijs staat op het laagste niveau in 4,5 jaar en lijkt daarmee bijzonder gunstig gewaardeerd. Maar hoe presteerde dit industriële metaal ten opzichte van andere grondstoffen? We vergeleken het koersverloop van zilver over de afgelopen vijf jaar met dat van een grondstoffenindex. We kozen voor de ‘DBC: PowerShares DB Commodity Index Tracking Fund’ van Deutsche Bank, omdat deze index een breed scala aan grondstoffen bevat.

We zien dat zilver in de tweede helft van 2010 aan een sterke opmars begon, om uiteindelijk in april 2011 een piek te bereiken van bijna $50 per troy ounce. Sindsdien is de zilverkoers weer gezakt naar het niveau van andere grondstoffen. Met de meest recente prijsdaling inbegrepen is het rendement van zilver over de afgelopen vijf jaar lager geweest dan het gemiddelde van alle grondstoffen uit het indexfonds van Deutsche Bank.

Als er al sprake was van een bubbel in zilver, dan is die nu voor het grootste deel leeg gelopen. De prijs van het edelmetaal loopt na een wilde rit naar $50 per troy ounce weer in de pas met de prijs van andere grondstoffen. Kan zilver nog lager of is dit een goed moment om zilver te kopen?

zilverprijs-versus-grondstoffen

Zilver is ingehaald door grondstoffen